Přemrzlá hlíva se může za jistých podmínek jíst
Jde na podzim lesem a snažíte se najít ještě nějakou tu houbu? Možná jen tak pro potěchu oka, protože většina hub už bývá přemrzlá, a tudíž nekonzumovatelná. Přesto se najdou i takové, jež můžete bez obav odebrat a vložit do košíku, případně do tašky, pokud už nejste ke sběru hub uzpůsobení. Jednou z nich je určitě hlíva ústřičná.
Většina hub je nekonzumovatelná
Důvod je vcelku jednoduchý. Pokud houba zmrzne a následně rozmrzne, začínají v ní už hnilobné procesy. Jestliže znovu přemrzne, zase se zastaví a po rozmrznutí pokračují. Ať už tedy houbu seberete kdykoli po přemrznutí, může vám být hodně zle. Něco jiného je, když si čerstvé houby nakrájíte a zamrazíte. Pak se setkáte s tím, že houby bude možné po rozmražení rychle upravit a bez problémů konzumovat.
Hlíva ústřičná: Zdroj obrázku vlastní archiv Zdeňka Peldy
Podzimní a zimní houba
Hlíva ústřičná je v tomto ohledu poněkud odlišná. Jedná se o podzimní až zimní houbu, jež je chladu do jisté míry uzpůsobená. Ve svých buňkách zkrátka obsahuje látky, jež pomohou houbě bez úhony menší mrazíky přečkat. I po rozmrznutí tedy může pokračovat ve svém růstu. Podobným způsobem se chovají také jiné dřevokazné houby. Jmenovat bychom mohli například penízovku sametonohou. U hlívy je zapotřebí sledovat stav po rozmrznutí. Pokud je měkká a vodnatá, raději nebrat.
Multifunkční využití hlívy
Taková dršťková polévka z hlívy, případně smaženice, rozhodně stojí za to. Hodí se také pod maso, jen byste měli počítat s tím, že plodnice bývají poněkud tužší. Je třeba odstranit větší kus části, z níž hlíva vyrůstá.
Hlíva ústřičná: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.