Při vaření brambor nezapomeňte na jedno – jinak je zničíte
Přemýšlejte nad tím, jak vaříte brambory. Není to triviální ani nedůležité. Vařené brambory jsou sice základním pokrmem v gastronomii, ale i tady se tu a tam dělají průšvihy. Takže – jak správně uvařit brambory?
Studená nebo horká voda?
Jsme si více než jistí, že v řadě českých rodinných jednotek se brambory dávají do studené vody. Při jakékoli přípravě by se však měly dávat do horké vody – ať už ve slupce, nebo škrábané. To má vliv na ochranu vitaminu C a zkracuje dobu vaření.
Dejte pozor na množství soli
Solení brambor je spíše otázkou chuti a potřeby – a v některých případech je skutečně sporné, když jeden solí víc a druhý vůbec. V každém případě vězte, že je obecně předepsáno dávat jednu polévkovou lžíci soli na kilogram brambor. Kromě soli se často přidává kmín. Doporučujeme, abyste zkusili do vody přidat jen trochu hřebíčku – uvidíte, že brambory získají zcela novou a zajímavou chuť.
Vaření se slupkou?
Nejvíce vitamínů a doplňků stravy se nachází ve slupce, to je známá pravda. Proto byste měli brambory vařit co nejčastěji se slupkou. Ale neplatí to v případě, že si brambory koupíte v obchodě s potravinami nebo, když máte pochybnosti o jejich původu – nevíte, zda nebyly ošetřeny chemikáliemi nebo jak byly špatně skladovány. V každém případě, pokud máte vlastní brambory nebo je máte od důvěryhodného pěstitele, neváhejte je vařit, ohřívat a jíst se slupkou.
Dejte si pozor na to, co vaříte!
Kromě toho, že se brambory šlechtí v rámci různých druhů a zkušené kuchyně vybírají různé druhy brambor pro různá jídla, existuje navíc rozdíl mezi jednotlivými varnými bramborami. Druh A je vhodný pro porce zeleninové směsi, druh B je vhodný pro klasickou českou kuchyni a druh C, který je výjimečně moučný, bude cenný v případě, že se chystáte vařit šťouchané brambory nebo bramborové placky – těsto nebo šťouchanec se k tomuto druhu brambor mnohem lépe hodí a výsledek bude neuvěřitelný.
Zdroje info: ireceptar.cz, idnes.cz
Náhledové foto: