Příliš ostrá jídla: jejich pravidelná konzumace může být škodlivá

Ostrá jídla

Zatímco někteří je vůbec nemusí, jiní na ně nedají dopustit: příliš ostrá jídla mohou pomoci při hubnutí, posílit činnost mozku, ale také přispět k bolestem hlavy, nevolnosti či zažívacím potížím. Kromě toho je třeba zmínit také vedlejší účinky, které jsou viditelné, jako například slzení očí, pálení rtů či dokonce pokožky. Pálení papričky si prostřednictvím rukou můžete zanést na citlivější místa, což může být stejně tak nepříjemné jako nebezpečné.

Ostrá jídla na talíři

Najít tu správnou hranici mezi tím, co zvýrazní chuť pokrmu a co ji naprosto překryje, není jednoduché. Ostrost (pálivost) je totiž do značné míry individuální. Ostrým jídlům je dobré se vyhnout, pokud máte vředy nebo opary v ústech či jejich blízkosti. Pálivost je obvykle dána složkou zvanou kapsaicin. Právě ona spouští v ústech receptory, což způsobuje pocit pálení. Tyto receptory jsou obvykle aktivovány, když jsou vystaveny horku (kromě oblasti úst se vyskytují i na jiných částech těla).

Ostré papričky
Foto: Unsplash

Odolnost vůči pálivému

Pokud někdo pravidelně holduje ostrým pokrmům, může si vytvořit jistou odolnost. Příliš častá konzumace může způsobit dokonce chronickou desenzibilaci. I když se střídmá konzumace pálivého jídla spojuje s příznivými zdravotními účinky, platí, že ani tady bychom to neměli přehánět. Zde je několik způsobů, jak může ostrý pokrm ovlivnit vaše tělo.

Ostrá jídla mohou způsobit zažívací potíže

Pokud budete delší dobu konzumovat ostré pokrmy, můžete to vést k pálení žáhy nebo jiným žaludečním potížím, jako jsou nevolnosti nebo pocity podobné chvění v žaludku. Pamatujte si, že kořeněná jídla rozhodně nejsou vhodná pro osoby, které trpí chronickou chorobou v oblasti zažívání, jako jsou například gastritida či žaludeční vředy. Ostrost pokrmů může tyto stavy totiž ještě více zhoršit. Pokud tyto choroby nemáte, nemusíte se obávat – dosud nebylo prokázáno, že by je konzumace pálivých pokrmů mohla způsobit.

Zvýšení hmotnosti

Kapsaicin je obvyklou složkou, kterou můžeme najít ve složce produktů na hubnutí. Nicméně ostrá jídla jsou obvykle spojena s tučnějšími druhy masa. A to může vést naopak ke zvyšování vaší hmotnosti. Po pikantním jídle má navíc spousta lidí chuť na sladké, což může potíže s udržováním hmotnosti či hubnutím ještě zhoršovat.

Chilli paprička
Foto: Unsplash

Ostrá jídla mohou způsobit průjem a bolesti hlavy

Po požití obvykle cítíte, jakoby vám hořela ústa nebo žaludek. Po konzumaci velmi ostrého pokrmu ale může velmi často přijít také průjem. Důvodem je to, že jídlo prochází trávicím systémem zvýšenou rychlostí. Bolest hlavy, která je spojena s konzumací pálivého pokrmu, je obvykle velmi náhlá. Ostrá jídla totiž mohou způsobit, že cévy v mozku jsou užší než obvykle.

Zdroje info:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31376437/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34600694/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3607321/

https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/side-effects-of-spicy-foods/

Foto: Unsplash