Probiotika zlepšují stav střevní mikroflóry. Při jakých problémech pomohou?

probiotika

Probiotika jsou mikroorganismy, které pomáhají zlepšovat stav střevní mikroflóry, čímž pozitivně ovlivňují i celkové zdraví člověka.

Nejenže pomáhají při trávení potravy, ale příznivě také působí na imunitu. Protože produkují bioaktivní vitamin K, hrají důležitou roli i při srážení krvi.

Při jakých problémech probiotika pomohou?

Probiotika jsou vhodné jako doplňková léčba při vícerých zdravotních problémech. Můžete je užívat, když trpíte průjmem, zácpou ekzémem nebo kvasinkovou infekcí v pochvě. Ocení je i lidé, kteří trpí intolerancí laktózy anebo autoimunitním onemocněním střev.

K dalším problémům, při kterých lze užívat probiotika, patří kandidóza, zánět močového měchýře a poruchy funkce jater, slinivky a žlučníku. Podle doporučení odborníků by se měly brát i v těhotenství a při diabetu. Probiotika jsou vhodná i pro děti.

Probiotika při užívaní antibiotik

Předepsal vám lékař antibiotika? Hned od začátku léčby začněte brát preventivně i probiotika. Předejdete tak případným zažívacím potížím i rozvoji kvasinkové infekce, které mohou být následkem narušení bakteriální rovnováhy. Probiotika užívejte ještě čtrnáct dnů po vysazení antibiotik.

Nejlepší přírodní probiotika

Probiotika najdete i v potravinách. Mezi jejich zdroje patří především tyto potraviny.

– Jogurt – nejvhodnější volbou jsou zrající bílé jogurty, ve kterých se nenachází přidaný cukr. Ty kromě probiotik obsahují i vápník, draslík, bílkoviny a vitamin D. Můžete je ochutit kousky ovoce, oříšky nebo lžičkou medu.

– Acidofilní mléko – vybírejte produkty bez přidaných sladidel.

– Podmáslí – zdroj prospěšných baktérií, mléčných bílkovin, vápníku a lecitinu. Neobsahuje téměř žádný tuk, takže je vhodné i pro lidi, kteří se snaží zhubnout.

– Brynza – patří mezi nejbohatší zdroje probiotik. Nejlepší je čistá nepasterizovaná ovčí brynza, která má hned několik příznivých účinků. Poskytne střevům ochranu před rakovinotvornými látkami, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje jeho ukládání do cévních stěn.

– Kefír – obsahuje vitamíny B12, K2, hořčík, vápník i esenciální aminokyseliny. Jeho pravidelné pití přispívá k upravení střevní mikroflóry.

Co ničí probiotika

Probiotikům neprospívá nadměrná konzumace bílkovin, uzenin a sladkostí. Poškozuje je i nedostatek vlákniny a sacharidů.

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.