Proč bychom se neměli vyhýbat konzumaci broskví
Letní broskve jsou jednou z nejlepších inovací přírody. Jsou jemné a sladké, božsky voní, skvěle chutnají vařené i začerstva a jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů. Broskve se mohou pochlubit částí potenciálních výhod pro zdraví včetně zlepšení zažívání. Podporují zdravé srdce, pevný odolný imunitní systém a pomáhají aktivně proti příznakům alergie. V článku najdete vysvětlení, proč jsou broskve pro naše tělo tak důležité.
Nutriční hodnota broskví
Plnohodnotné broskve jsou druh peckovin stejně jako švestky, meruňky, třešně a nektarinky. Navíc jde zcela o přírodní produkty. Jak název říká, peckovice mají pozoruhodnou středovou pecku. Broskve jsou dostupné v bílých a žlutých odrůdách a poskytují různé dietní výhody.
Jedna velká broskev (asi 147 gramů) obsahuje asi:
- 68 kalorií
- 2 gramy vlákniny
- 1,3 gramu bílkovin
Broskve jsou také mírným zdrojem vitaminů a minerálních látek, zejména:
- Vitamin C
- Vitamin A
- Draslíku
Zdravotní výhody broskve
Kromě toho, že jsou broskve chutné, vysvětlíme si několik dalších výhod, které vám broskve dokáží nabídnout!
1. Zdravé srdce
Všechny druhy přírodních produktů jsou důležitou součástí zdravého hubnutí, ale broskve mohou mít několik zvláštních výhod. Výzkum, který probíhal na zvířatech, zjistil, že broskvový extrakt může nabídnout pomoc pro snížení hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku. Broskve jsou navíc přímým zdrojem draslíku, což je nezbytný doplněk, který pomáhá kontrolovat krevní tlak.
2. Zlepšuje trávení
Broskve obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina stabilizuje hladinu cukru v krvi a udržuje hladinu cholesterolu pod kontrolou. Nerozpustná vláknina pomáhá při vstřebávání a zabraňuje zácpě. Konzumací slupky přírodního produktu můžete maximalizovat příjem vlákniny. Kromě dobré vlákniny mohou broskve udržet váš žaludek v dobré kondici i jinými způsoby. Několik výzkumů dokonce silně naznačuje, že čaj a výtažky z broskvových květů mohou nabídnout pomoc při vstřebávání důležitých živin.
3. Snižuje náchylnost k zánětům
Rostlinné polyfenoly (mikroživiny) a prebiotika (živé mikroorganismy), které se nacházejí v broskvích a dalších rostlinných potravinách, mohou aktivně snížit účinky již probíhajícího zánětu v těle. Což zase může snížit pravděpodobnost výskytu mnoha stálých infekcí, počítáme-li srdeční onemocnění, cukrovku, rakovinu a Alzheimerovu chorobu.
4. Dodává sílu imunitnímu systému
Nadýchaná slupka a lahodná dužina broskví obsahují zdraví prospěšné látky pro prevenci rakoviny, mezi něž patří vitamin C, polyfenoly a karotenoidy. Preventivní látky proti rakovině jsou sloučeniny v rostlinách, které bojují proti poškození buněk, a strava bohatá na antioxidanty může nabídnout pomoc při zabezpečení vašeho těla proti stárnutí a onemocněním, včetně rakoviny. Vědci zjistili, že ženy po menopauze, které jedly alespoň dvě porce broskví týdně, měly nižší výskyt některých druhů rakoviny prsu. Některé výzkumy navíc zjistily, že výtažky z broskvových pecek mohou snížit nepříznivou reakci organismu. Je zapotřebí dalšího výzkumu, ale je zajímavé, že broskve by mohly být přínosem pro zdravý organismus různými způsoby.
5. Udržuje oči zdravé
Broskve jsou přímým zdrojem beta-karotenu, červenooranžové barvy, která se běžně nachází v ovoci. Tělo přeměňuje beta karoten na vitamin A, základní vitamin, který je nezbytný pro dobrý zrak.
6. Udržuje pleť hladkou
Několik laboratorních výzkumů zjistilo, že po připojení k pokožce mohou výtažky z broskvových pecek nebo broskvových květů snižovat poškození UV zářením a pomáhat pokožce udržovat vlhkost. Je třeba provést další výzkum, ale je to další možný důvod, proč broskve zbožňovat.
Jak sklízet a skladovat broskve
Když nakupujete broskve, řiďte se podle svého nosu. Sladce vonící broskve bývají nejzralejší a nejchutnější. Pokud jsou vaše broskve výjimečně pevné a příliš nevoní, nechte je několik dní zrát při pokojové teplotě. Aby se zralé broskve nezkazily, uložte je do lednice. Budete moci také nakrájet a zamrazit čerstvé broskve, které poté využijete.
Čerstvé broskve mají obvykle vyšší obsah látek zabraňujících rakovině než jejich konzervované protějšky. Ale konzervované broskve se často loupou, což může být promarněná příležitost, protože právě v jemné, nadýchané slupce se nachází balík látek zabraňujících rakovině. Konzervované broskve jsou navíc často zalité sladkým sirupem. Pokud se rozhodnete pro broskve v konzervě, prostudujte si název potraviny, abyste si udrželi strategický odstup od nadbytečně obsažených cukrů.
Jak jíst broskve
Broskve jsou překvapivě všestranné. Lze je ugrilovat na ohni, dusit nebo péct v troubě. Buďte kreativní:
- Ovoce můžete kombinovat s bobulovitým ovocem a trochou hořké čokolády, což je skvělý dezert.
- Broskve nakrájejte do sladko-pikantní salsy.
- Broskve grilujte a kombinujte s vepřovými kotletami nebo je podávejte ve skořicí okořeněném dezertu.
- Čerstvé nebo zmražené broskve rozmixujte do bohatého smoothie.
Rozkrájené broskve přidejte do porcí zeleninové směsi, ovesných vloček nebo jogurtu, abyste získali sladkou pochoutku. Nebo si můžete dopřát jen to nejzákladnější a ocenit tak čerstvou a velmi šťavnatou broskev. Tento chutný přírodní produkt je prostě báječný.
Zdroje info: health.clevelanclinic.com, manutea.cz
Náhledové foto: Pixabay