Proč je mandlová mouka zdravější než ta pšeničná a jak využít její benefity na maximum
Mandlová mouka se v oblasti zdravé výživy dnes používá stále častěji. A jsou k tomu opravdu dobré důvody. Pojďme se podívat na to, proč je tak oblíbená a jak ji využít tak, aby nám opravdu prospívala.
Mandlová mouka je produktem z ořechů – což je dobrá zpráva, protože právě tento komponent bychom měli zahrnovat do jídelníčku každý den. Vyrábí se pouhým rozemletím mandlí – není do ní tedy vůbec nic přidáváno, i když si to řada lidí myslí.
Větší obsah užitečných látek
První benefitem, který by vás měl k výměně pšeničné mouky za tu mandlovou přesvědčit, je obsah živin. V mandlové mouce je totiž velké množství vitamínu E, ale také draslík, hořčík, riboflavin nebo zinek. A to všechno jsou složky, které v jídelníčku bez debat potřebujeme.
Foto: Pixabay
Prospívá našemu trávení
Kromě toho také obsahuje mouka z mandlí komplexní sacharidy. Ty zvedají hladinu krevního cukru jen minimálně, takže budete po konzumaci zákusku z mandlové mouky mnohem déle sytí. Dopřávat si ji tedy bez obav mohou třeba i diabetici. A měli byste vědět také to, že neobsahuje lepek – hodí se tedy i pro celiaky.
Vysoký obsah vlákniny
Pro trávení je prospěšná také vláknina ai té má mandlová mouka opravdu hodně. Vláknina napomáhá správné peristaltice střev a může působit preventivně jak proti průjmu, tak i proti zácpě. A v běžných zákuscích upečených z mandlové mouky najdeme vlákniny opravdu více než dost. Rozhodně tedy stojí za to zajít pro ni do obchodu a alespoň část bílé mouky v jídelníčku nahradit tou mandlovou – nemyslíte?
Zdroj: https://www.ochutnejorech.cz/blog/recepty-z-mandlove-mouky, https://www.prostreno.cz/dobroty-do-spize-a-lednicky/clanky/23925/Mandlova-mouka-by-nemela-chybet-v-zadne-kuchyn, https://jimezdrave.cz/recepty/potraviny/mandlova-mouka/, https://www.nutsman.cz/blog/recepty-z-mandlove-mouky/,
https://www.mdpi.com/2227-9717/7/11/844
Náhledové foto: Pixabay
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.