Proč je zinek tak důležitý? Nejen pro imunitní funkci

Kuře

Zinek vnímáme jako prvek, který je pro lidské tělo důležitý zejména pro správné fungování imunitního systému. Není to rozhodně jeho jediná funkce a rozhodně ne nejdůležitější. Zinek je důležitý pro těhotné ženy, protože bez něj by se plod nemohl vůbec rozvíjet. Klíčovou roli hraje také v boji proti bakteriím, při hojení ran a spousta dalšího. Nejjednodušší je přijímat zinek z potravin, v případě nedostatku pak také ve formě doplňku stravy.

Zinek v lidském organismu

Lidské tělo potřebuje zinek pouze v malém (stopovém) množství. Působí jako silný antioxidant, což znamená, že pomáhá předcházet poškození buněk. Ta mohou způsobit různá onemocnění, včetně srdečních chorob, rakovině, cukrovce a dalším. Zinek je obsažen v mnoha buňkách po celém těle. Je důležitý zejména z těchto důvodů:

  • Zkracuje nachlazení – obecně se ví, že zinek pomáhá vytvářet buňky imunitního systému. Nepomáhá tedy nemocem předcházet, ale zkracuje dobu nachlazení. Podle všeho nezmírňuje závažnost příznaků nachlazení.
  • Zdraví očí – užívání 80 mg zinku spolu s dalšími vitamíny pro oční zdraví snižuje riziko vzniku podmíněné makulární degenerace, a to až o 25 %.
  • Kardiovaskulární zdraví – zinek pomáhá snižovat rizikové faktory pro zdraví srdce, jako je hladina cukru a cholesterolu v krvi.
  • Podpora hojení ran – zinek je možné užívat perorálně nebo ve formě masti. Perorální užívání může zajistit hojení ran na nohou vzniklých v souvislosti s cukrovkou. Mast se s úspěchem používá na dětské opruzeniny.
  • Lepší kvalita spermií – není zcela jisté, že za lepší kvalitu spermií může právě zinek, protože ve studii užívali účastníci mix vitamínů. Jejich součástí byl i zinek.

Vejce

Foto: Pixabay

Zinek v potravinách

Zinek je možné v dostatečném množství přijímat prostřednictvím potravin. Najdeme jej v mořských plodech, drůbežím, hovězím i vepřovém masu a vejcích. Dalšími zdroji jsou celozrnné produkty, ořechy, semínka a luštěniny. Dospělé ženy by měly užívat asi 8 mg zinku denně, muži pak 11 mg. Zvýšené množství zinku by měly užívat těhotné a kojící ženy.

Zinek v doplňcích stravy

Zinek jako doplněk stravy je vhodný pro osoby, které mají předpoklad, že jej neužívají v dostatečném množství. Týká se to například osob se zánětlivými chorobami střev, vegany a vegetariány, těhotné a kojící ženy apod. U doplňku si všímejte zejména toho, kolik zinku na jednu dávku obsahuje. Nadměrné množství zinku může vést k takovým problémům, jako je ztráta chuti k jídlu, nevolnost, bolesti hlavy, nedostatek mědi a hořčíku, nízké hladiny HDL („dobrého“) cholesterolu, zhoršení imunitních funkcí.

Zdroje info:

https://health.clevelandclinic.org/zinc/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8578211/

https://www.nei.nih.gov/research/clinical-trials/age-related-eye-disease-studies-aredsareds2/about-areds-and-areds2

https://academic.oup.com/humrep/article/20/4/1006/701270?login=false

Foto: Pixabay