Proč jsou smažená jídla stále tak odsuzována?
Slané hranolky k obědu, šťavnatý řízek, smažený sýr nebo podobná jídla nás stále lákají. Všechna obsahují velké množství kalorií, které těžko spálíte. Nadbytečné kalorie se ukládají ve formě tuku. A celkově přináší zdravotní rizika.
Smažené potraviny nejsou zdravé
Ano, na každém rohu slyšíme jen, že tato jídla jsou nezdravá. Obsahují vysoké množství kalorií a trans-tuků. Způsobují záněty a oxidační stres ve vašem těle. Mají negativní vliv na střeva, podporují obezitu a srdeční choroby.
Tuky a oleje používané jsou pro tělo hůře stravitelné. Proto způsobují zažívací potíže, jako je plynatost, bolest břicha a průjem. Rovněž způsobují nerovnováhu mikrobiální diverzity. Jelikož narušují naše trávicí funkce, dochází ke vzniku různých zánětů. Smažená jídla podporují vznik a uvolňování cytokinů.
Zvýšené riziko refluxu
Relfux nastává, když se žaludeční kyselina z trávení potravy dostane zpět do vašeho jícnu. Tyto stavy vedou k říhání a nepříjemné kyselé chuti v ústech. Na venek se projevuje jako pálení žáhy nebo nepříjemný pocit v ústech. Závažnost stavu spočívá v tom, že žaludeční kyseliny poškozují tkáň jícnu. To vede ke vzniku žaludečních vředů a popálení jícnu.
Smažení nemusí být vždy nezdravé
Dnes existuje hodně druhů olejů a tuků, které se dají používat. I technologie jsou dál, než bývali dřív. Proto můžete zkoušet připravovat jídla v horkovzdušných fritézách. Stačí maso jen trochu pokropit olejem, místo toho, aby v něm plavalo. Při smažení používejte olivový nebo avokádový olej. Nejsou kalorické a nezatěžují srdce ani střeva.
Zdravé tuky, které můžete vyzkoušet
Mnozí experti na výživu stále mluví o zdravých tucích. Mezi ně patří avokádo, ořechy, semena a olivový olej. Ale i tak zdravé tuky obsahují hodně kalorií. Vždy je nutné si hlídat kolik toho jíte než to, co jíte. Proto si dopřejte jen hrst ořechů, třetinu avokáda, lžičku olivového oleje…
Zdroje info: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4632424/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3265571/
Náhledové foto: Pixabay