Proč máme po jídle chuť na sladké? Důvodů je víc…
Chutě na sladké mohou zkazit veškeré snahy o dosažení vysněné váhy. Proč nás naše tělo tímto způsobem zrazuje a nutí nás do něčeho, co vlastně nechceme a nepotřebujeme? Lidské tělo je naprogramovaný stroj, kde se vše děje z nějakého důvodu. A tak i chutě na sladké nám mohou pomoci odhalit, kde se stala v našem stravování chyba. Jaké jsou nejčastější důvody toho, že máme chuť na sladké hned po jídle?
Jste na to zvyklí
Pokud jste se po jídle často odměňovali sladkým, nemůžete počítat s tím, že když najednou přestanete, nebudete mít na sladkosti chuť. Náš mozek si tím tak trochu ulehčuje, když si chce odpočinout od rozhodování – zkrátka se spoléhá na své zvyky. Chcete-li s tímto přestat, čeká vás boj s vlastní vůlí. Je ideální, když nebudete mít ke sladkostem vůbec přístup, takže si je domů nekupujte (ani „pro návštěvy“). Pokud to nepomůže, můžete se pokusit narušit své zvyky více tím, že budete obědvat třeba o hodinu později.
Foto: Pixabay
Jíte příliš málo
S hubnutím jste to vzali opravdu vážně a na oběd si dopřejete jen lehký salát. To ale vede k tomu, že hormon sytosti nebyl utišen a bude dále toužit po potravinách, které oplývají kaloriemi. Tento problém je tím větší, čím obéznější už osoba je. Jídelníček si proto připravujte na základě vaší aktuální váhy. Pokud vážíte 80 kg, nemůžete jíst tolik, kolik jí lidé s hmotností 60 kg. To pak totiž vede k hladu. Lepší než nárazově snížit přijaté množství kalorií, je postupné snižování. Jak budete hubnout, budete toho jíst méně a méně. Je dobré jíst pravidelně každé dvě až tři hodiny. Zaměřte se na vyvážený jídelníček plný vlákniny, bílkovin, ovoce a zeleniny.
Jíte příliš rychle
Naházet do sebe jídlo, abyste se zasytili a mohli se vrátit do práce také není moudrý nápad. Když jíte rychle, budete hlad pociťovat mnohem dříve, než když jíte pomalu. Aby došlo k uspokojení našich potřeb, je zapotřebí si jídlo také „ovonět“. Ano, jíme také čichem. A když jíme pomalu, jídlo vdechujeme, a to vede k tomu, že požitek z něj bude delší. Proto si vždy nechte dostatek času na jídlo – zaměřte se na to, abyste jídlo dobře požvýkali a snažte se přemýšlet, co všechno v něm je. To vás může zpomalit.
Jíte příliš mnoho rychle vstřebatelných sacharidů
Jednoduché sacharidy a sacharidy s vysokým glykemickým indexem a zátěží se rychle tráví a rychle zvyšují hladinu cukru v krvi. To je důvodem, proč dochází k produkci inzulínu, který se snaží o pokles náhle vzešlého krevního cukru. A o způsobuje chuť na sladké. Mezi takového rychle vstřebatelné sacharidy patří potraviny na bázi bílé mouky, pečivo, dezerty, bonbóny, džusy a sodovky. Zaměřte se na to, abyste denně snědli doporučené množství vlákniny (25 g ženy a 38 g muži). Ideální je volit takové sacharidy, jako jsou fazole, celozrnné výrobky a zelenina, které se tráví pomaleji a nevyžadují tolik inzulínu.
Zdroj:
https://www.mindbodygreen.com/0-21758/why-you-crave-sweets-after-a-meal-how-to-stop-it.html
https://aktin.cz/proc-mate-po-obede-chute-na-sladke
Foto: Pixabay