Proč pít sójové mléko? Neobsahuje laktózu ani mléčné bílkoviny

Sójové mléko

Sójové mléko považujeme za náhradu toho mléčného. Je zcela rostlinného původu a neobsahuje lepek ani laktózu. Proto je vhodný i do dietních jídelníčků pro vegany, vegetariány, celiaky a osoby s alergiemi či zvýšenou citlivostí na laktózu. Jeho konzumace je prospěšná. Sójové mléko totiž přináší celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, což je ten důvod, proč by se měl stát pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

Sójové mléko pro zdraví

Vlastnosti sójového mléka jsou rozhodně zajímavé – může pomoci při projevech menopauzy, snižovat cholesterol, a dokonce i chránit před rakovinou. Sójové mléko obsahuje velké množství bílkovin, ale také sacharidy a tuky, které mají v lidském zdraví důležitou funkci. Sója, ze které se mléko vyrábí, obsahuje vitamín B a minerální látky, jako je draslík, železo, hořčík, fosfor a vápník. Může se pochlubit antioxidačními účinky, snižuje riziko aterosklerózy a srdečních chorob.

Sójové mléko
Foto: Unsplash

Sójový protein

Sójový protein se může stát náhražkou živočišných proteinů, které mohou způsobit rozvoj rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Je zcela srovnatelný s živočišnými proteiny, v některých ohledech dokonce i zdravější. Neobsahuje škodlivé organické sloučeniny, které způsobují usazování kyseliny močové v kloubech a nebrání vstřebávání vápníku, proto předchází osteoporóze. Sójové produkty jsou často o vápník obohacovány.

Sójové mléko nemusí být dobré pro každého

Navzdory všem přínosům, které může sójové mléko mít, existují také lidé, kteří by se jeho konzumaci měli vyhnout. Mluvíme o těch, kteří jsou alergičtí na sóju a sójové výrobky. Sója patří mezi silné alergeny, takže někteří lidé mohou po požití zaznamenat zejména gastrointestinální poruchy. Pokud jste sóju ještě nikdy nejedli, začněte proto raději s malým množstvím.

Sója a zdraví mozku

Sójové mléko obsahuje spoustu omega-3 mastných kyselin, které považujeme za zdravé tuky. Ty jsou obecně spojovány se sníženým rizikem demence a Alzheimerovy choroby.

Sójové mléko a štítná žláza

Některé výzkumy naznačují, že pravidelná konzumace sójových produktů může vést ke snížené funkci štítné žlázy. Zatím to ještě není zcela podložené, je zapotřebí dalších výzkumů. Pro podporu funkce štítné žlázy je dobré zaměřit se na konzumaci jódu (vhodná je například Vincentka – říká se, že jeden „panák“ Vincentky vystačí na denní potřebu jódu). Pokud má osoba dostatek jódu, mělo by to odvrátit negativní účinky sóji na štítnou žlázu.

Domácí sójové mléko

Sójové mléko je dnes už běžným produktem i v menších obchodech. Vyrobit si ho můžete i doma, když ve vodě necháte namočit sójové boby přes noc. Druhý den povařte ve vodě (na 1 díl sóji vychází 7 dílů vody) po dobu 10 minut. Poté rozmixujte do hladka a vařte dalších 40 minut. Pro dodání chuti přidejte špetku soli nebo cukru. Sceďte přes plátýnko, abyste se zbavili větších kousků. Skladujte v lednici maximálně jeden týden.

Zdroje info:

https://www.rodzinazdrowia.pl/mleko-sojowe-alternatywa-dla-mleka-krowiego

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10379384/

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-soy-milk

Foto: Unsplash