Proč potřebujeme tuk v naší stravě a co se stane s tělem, když je tuku nedostatek
Ze všech možných stran na člověka útočí informace o tom, jak je nadbytek tuku škodlivý. A tak se lidé uchylují k druhému extrému – ze své potravy tuk téměř vyřadí. Jenže to také není úplně správné, protože nějaké množství tuku je pro lidský organismus nezbytné.
Základní živiny, které tělo potřebuje
Mezi základní živiny, které je třeba organismu pravidelně dodávat, patří bílkoviny, sacharidy a tuky. Díky pestrému a vyváženému jídelníčku je možné je získat v optimálním poměru. Toto by byl ideální stav, kterého by se lidé měli snažit docílit. Jenže se to ne vždy daří. Na jedné straně vah se proto nacházejí ti, co to s jídlem přehání a zbaští, na co přijdou. Na té druhé jsou naopak zastánci přísné diety, kteří by nic z jejich pohledu nezdravého nevzali do úst. Týká se to i tuku, který raději ze svého jídelníčku úplně vyřadili. Jenže to nedělají dobře.
K čemu v organismu slouží tuk
Tuk se účastní mnoha biologických procesů v lidském těle. Například pomáhá absorbovat vitamíny A, D, E a K, které jsou v tucích rozpustné. Nedostatek tuku může mít za následek také nedostatečné množství uvedených vitamínů. Zdravé tuky v podobě omega-3 mastných kyselin pomáhají udržovat zdraví mozku a celého centrálního nervového systému. Esenciální mastné kyseliny sehrávají klíčovou roli při hojení ran. Tuk je nutný i pro produkci hormonů. Vzpomeňte zde vyzáblé anorektičky, kterým se vlivem podvýživy zastaví menstruace. A tuky jsou také zdrojem energie, a to daleko větším, než jsou sacharidy nebo bílkoviny.
Olivový olej. Foto: Pixabay
Co se stane s lidským tělem, když mu tuk chybí
Nedostatek tuku se pochopitelně projeví na zdraví člověka, který může trpět na oteklé dásně, šeroslepost, neplodnost. Objeví se u něho suché vlasy a pokožka, mohou ho pobolívat svaly nebo upadne do deprese. Protože budou chybět důležité vitamíny, dochází k pomalejšímu hojení ran a začnou vypadávat vlasy nebo obočí. Nedobře bude na tom imunitní systém, takže častá nemocnost nedá na sebe dlouho čekat.
Kterému tuku dát přednost
Pokud hovoříme o zdravém tuku, pak se jedná zejména o rostlinný – olivový, řepkový, nebo získaný ze semen a ořechů a tučných mořských ryb – makrela, losos, sardinky. Výborným zdrojem tuku je i avokádo. Živočišné tuky by měly stát na okraji našeho zájmu.
Zdroj: https://www.healthline.com/health/fat-deficiency#balanced-diet
Náhledové foto: Pixabay
Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.