Proč skladovaný česnek vyklíčil? Nebojte, je bezpečný pro konzumaci

Česnek

Česnek je skvělým dochucovadlem nejrůznějších pokrmů. Dodá jim svou pikantní a jedinečnou chuť. I jen jeden malý stroužek umí udělat velkou parádu, a to je důvod, proč patří k velmi oblíbeným ingrediencím. Bohužel se nám může stát, že skladovaný česnek vyklíčí. I v tomto případě není zdravotním rizikem, pokud jej v kuchyni použijete. V závislosti na tom, jak moc naklíčil, ale může mít trochu jinou chuť. Podle studií je ale bezpečný.

Jak použít naklíčený česnek?

Naklíčený česnek poznáte velice snadno – na horní straně česneku se objevily zelené klíčky. Ty jsou bohužel také uvnitř stroužků česneku. Klíček česneku je plně jedlý (na rozdíl od bramborových klíčků). Není vhodné jej odstraňovat, protože má svěží chuť a může doplnit chuť stroužku, která je hořká. Je tedy jen na vás, jestli naklíčený česnek použijete. Předtím, než jej dáte do svého pokrmu, zkuste ho ochutnat, abyste zjistili, zda vám chuť nebude vadit.

Česnek
Foto: Pixabay

Jak skladovat česnek?

Česnek je dobré skladovat v lednici, kde vydrží i více než 6 měsíců. Místo v lednici by nemělo být příliš vlhké. Neměli bychom jej dávat ani do uzavřených nádob, protože právě zde se může vytvořit vlhkost, která je jednou z podmínek, které svědčí klíčení. Pokud jej skladujete mimo lednici, najděte si k tomu chladnější místnost a pro jistotu jej vložte do papírového sáčku. Ten zajistí tmavé prostředí a navíc odsává vlhkost.

Jak použít naklíčený česnek mimo kuchyni?

Naklíčený česnek je takový, který se chystá vytvořit novou rostlinku, ze které vznikne celá nová palice česneku. Proto se nabízí možnost dát jej do substrátu a vypěstovat si z něj nový česnek. Protože ale nemusíte znát původ česneku, tak je jeho pěstování tak trochu loterií. Může se stát, že ze stroužku vyroste česnek, který se vám nebude líbit, nebo se rostlina neuchytí vůbec. Vzhledem k tomu, že si můžete do půdy zavléct nějaké škůdce a parazity společně s naklíčeným stroužkem, doporučujeme tento pokus s pěstováním provádět ve velké nádobě – a ne rovnou v zemi, jak je zvykem.

Zdroje info:

https://www.delish.com/food-news/a42112527/sprouted-garlic-can-you-eat/

https://www.eatingwell.com/article/7960357/is-it-safe-to-eat-sprouted-garlic/

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf500603v

https://www.nelenprozelen.cz/a/jak-si-doma-snadno-vypestovat-par-palicek-cesneku

Foto: Pixabay