Protizánětlivé potraviny se vyplatí zařadit do jídelníčku
O tom, že je pestrá a zdravá strava důležitá pro správného fungování našeho těla a zdraví víme všichni. Existuje řada potravin, spadajících do kategorií jako například superpotraviny, protizánětlivé potraviny a podobně. Jak dokáží být protizánětlivé potraviny prospěšné a proč je důležité jakémukoliv zánětu v těle předcházet?
Častý výskyt zánětu není pro tělo ideální
Zánět napomáhá tělu vypořádat se s infekcí a případně se jí bránit. Problém však nastává většinou ve chvíli, kdy jsou záněty velmi časté nebo přejdou do chronické podoby. Zánět tak svým způsobem dokáže tělo ochránit a mnohdy i napomoci s hojením, jelikož aktivuje nezbytné procesy v těle. Přetrvávající záněty lidský organismus samozřejmě vysilují.
Dlouhodobé záněty s postupem času vedou k rozvoji chronického zánětu. Ten samozřejmě může napomáhat vzniku závažnějším zdravotním problémům. Podle nejrůznějších studií mají mít chronické záněty vliv na vznik mnohých onemocnění, a to například cukrovky, onemocnění srdce či rakoviny. Chronické záněty v těle může samozřejmě způsobit i dlouhodobé působení stresu, konzumace nevhodné stravy či nedostatek pohybu v každodenním životě. Rovněž doprovází i některá onemocnění, jako astma či Crohnova nemoc.
Chcete se vyhnout zánětu? Konzumujte pestrou stravu s dostatkem čerstvých potravin
S bojem proti zánětům pomáhá tzv. protizánětlivá strava, která může příznivě ovlivnit zdravotní stav. Měla by obsahovat potraviny bohaté především na:
- živiny
- antioxidanty
- zdravé tuky
Protizánětlivé potraviny zahrnují především ovoce, zeleninu, zdravé tuky, omega-3 mastné kyseliny, libové bílkoviny apod. Nejlepší jsou potraviny čerstvé, protože jejich zpracováním dochází ke změně nutričních hodnot. Ideální příkladem protizánětlivé stravy je Středomořská strava, jež je bohatá právě na ovoce, zeleninu, ryby a zdravé tuky.
Protizánětlivé potraviny, které se vyplatí zařadit do jídelníčku
Aby bylo možné předcházet vzniku zánětu či se s ním tělo mohlo lépe vypořádat, je vhodné zařadit do jídelníčku některé potraviny bohaté na antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny, živiny a podobně. Které potraviny dokáží působit proti vzniku zánětu či s ním úspěšně bojovat? Jedná se například o:
- Olivový olej
- Zelená zelenina
- Avokádo
- Ořechy
- Ovoce (především bobulovité)
- Rajčata
- Ryby
- Česnek
- Cibule
- Zelený čaj
- Bylinky
- Koření
Potraviny, které naopak přispívají k rozvoji zánětu v těle
Potraviny, které naopak napomáhají zánětlivým procesům jsou např. průmyslově zpracované potraviny, červená masa či alkoholické nápoje. Podobně je na tom i nepřiměřená konzumace cukru, který se vyskytuje ve velkém množství v řadě potravin i nápojů.
Trpíte zánětem? Obraťte se na svého lékaře…
Jakýkoliv zánět je vhodné konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. V těchto případech není „samoléčba“ úplně ideálním řešením. Zařazení vhodných potravin do jídelníčku může pomoci v boji proti zánětu, ale samozřejmě nenahrazuje lékařskou péči, která má za úkol odhalit a léčit příčinu zánětu.
Zdroj info: https://www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods#_noHeaderPrefixedContent
Zdroj info: https://www.activebeat.com/diet-nutrition/the-top-8-inflammatory-foods/
Náhledové foto: Pixabay
Oblast zdraví mě zajímá a ráda se podělím o své poznatky.