Quinoa je další zázračnou superpotravinou, ale proč?

Quinoa

Během několika posledních let se lidé začali zajímat o superpotraviny, které se účinně připojily ke zdravému stravování. Mezi nejrozšířenější patří quinoa, rostlina, jejíž semena obsahují řadu zdraví prospěšných látek. V kuchyni se připravuje na mnoho odlišných způsobů, je jednoduchá na zpracování, a navíc neobsahuje lepek.

Co je zač tato prastará bylina quinoa?

Quinoa je rostlina z čeledi bobovitých, která se řadí mezi pseudoobiloviny. To znamená, že se vyvíjí a využívá stejným způsobem jako běžné obiloviny (např. rýže, pšenice, kukuřice), ale botanicky mezi ně nepatří. Slovo quinoa, které se správně vyslovuje kinua, pochází z kečuánského termínu kinwa nebo kinuwa.

V dnešní době je quinoa mezi lidmi označována za superpotravinu a rozhodně se nemýlí. Obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vlákniny a dalších blahodárných látek, má nízký glykemický index a po uvaření může až třikrát zvětšit svůj objem. Navíc je sytá, ale jednoduchá na zpracování a díky tomu, že neobsahuje lepek, je navíc vhodná pro celiaky.

Co vše od quinoi dostanete?

Lidé jsou zpravidla nejvíc zvědaví na to, jak se quinoa vnáší do stravy a jaké látky tato superpotravina obsahuje. Merlík čínský se konkrétně pyšní tím, že obsahuje všech 9 základních aminokyselin, což z ní činí kvalitní rostlinný zdroj bílkovin. Díky vysokému obsahu vlákniny navíc přispívá ke skvělému trávení. Quinoa se dále vyznačuje středně vysokým obsahem sacharidů, z nichž nejhojnější je škrob, a příznivým obsahem tuku, který tvoří přibližně 70 % polynenasycených mastných kyselin.

V porovnání s jinými obilovinami je quinoa bohatá na polyfenoly, které jsou známé svým antioxidačním působením. Aby toho nebylo málo, quinoa také obsahuje množství vitamínů a minerálů. Patří mezi ně vitaminy skupiny B (především B1, B2 a B6), vitamin C a vitamin E, které chrání tělo před volnými radikály. Quinoa navíc obsahuje železo, selen, vápník, měď, zinek, mangan, fosfor a listovou kyselinu.

Účinky Quinoi vás ohromí

Vzhledem k látkám, které merlík chilský obsahuje, považují odborníci na výživu jeho využití za mimořádně užitečné. Díky vláknině quinoa podporuje pohyb střev, předchází vzniku žlučových kamenů a může snižovat hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Navíc je snadno poživatelná a nenadýmá. Quinoa také obsahuje látky zabraňující vzniku rakoviny, mezi něž patří flavonoidy quercetin a kaempferol, u nichž se v různých studiích ukázalo, že mají protizánětlivé účinky.

Quinoa 2
Zdroje: Pixabay

Vápník, který obsahuje, posiluje kosti a v kombinaci s hořčíkem způsobuje, že konzumenti lépe a rychleji usínají. Samotný hořčík je skvělou pomocnou látkou v boji proti bolestem hlavy, protože zmírňuje bolesti. Vzhledem k tomu, že quinoa je velkým zdrojem bílkovin, podporuje zdravý vývoj svalů a přispívá k regeneraci svalů po náročném cvičení.

Kromě toho může snížit hladinu cholesterolu v krvi, což následně brání rozvoji aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, srdečních záchvatů a dalších kardiovaskulárních problémů. Quinoa navíc snižuje riziko dalších komplikací, mezi které patří plynatost, zácpa a osteoporóza. Jako bohatý zdroj antioxidantů kontroluje zrání buněk, navíc přispívá k udržení hladiny cukru v krvi. Navíc zásadně snižuje triglyceridy, takže je vhodná pro diabetiky, ale i pro lidi s vysokým cholesterolem.

Zdroje info: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024323/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7074363/

Náhledové foto: Pixabay