Quinoa vs. kuskus: co je zdravější? Tyto kuličky se významně liší
Quinoa a kuskus jsou si vzhledově dost podobné. Jedná se o drobné kuličky, které poslouží jako příloha i hlavní chod. Můžete si je dopřát v rámci sladkých i slaných pokrmů. Jsou velmi oblíbená, protože jejich příprava je rychlá a použití univerzální. Můžete je konzumovat, i když držíte dietu. Snadno nahradí rýži i těstoviny. Pokud se ptáte, jaký je mezi nimi rozdíl, pak vězte, že obrovský. Liší se jednak svým nutričním profilem, jednak také svou chutí.
Quinoa pochází z jiné části země
Jedním z rozdílů, který pro vás bude méně důležitý, je země, odkud jednotlivé produkty pochází. Quinoa je původem z andské oblasti Jižní Ameriky, kde má také svou dlouhodobou kulturu. Kuskus je v podstatě druhem těstoviny, který se vyrábí z pšenice. Svůj původ má v severoafrické kuchyni. S tím také souvisí fakt, že zatímco quinoa je přirozeně bezlepková, kuskus lepek obsahuje. Celiaci nebo lidé se zvýšenou citlivostí na lepek tak mají výběr jasný.
Nutriční profil
Složení obou dvou je velice odlišný. Jak můžete vidět z tabulky níže, quinoa má vyšší obsah bílkovin i vlákniny. To je prospěšné zejména pro ty, kteří se snaží zhubnout. Kromě toho je quinoa zdrojem kompletních aminokyselin. Kuskus zase obsahuje více selenu, což je silný antioxidant. Chrání buňky před oxidačním poškozením.
NUTRIČNÍ PROFIL (obsah) | QUINOA | KUSKUS |
Bílkoviny | 9 g | 3,79 g |
Vláknina | 5 g | 1,4 g |
Tuk | 3,5 g | 0,16 g |
Sacharidy | 39 g | 23,3 g |
Quinoa a kuskus se liší přípravou
Quinoa je náročnější na přípravu. Zatímco kuskus stačí zalít horkou vodou nebo krátce povařit, quinoa se musí vařit déle. Takže kuskus můžete mít hotový do 5 minut. Quinoa se před vařením musí propláchnout a poté vařit po dobu 15 až 20 minut. Pokud tedy spěcháte, bude vaší favoritem pravděpodobně kuskus.
Tipy pro přípravu kuskusu
Kuskus je v podstatě druhem těstoviny, takže ho můžete snadno použít takto. Hodí se do těstovinových salátů, ale také jako těstovina do polévek. Můžete jej podávat jako přílohu ke grilovanému masu (rybí, drůbeží, vepřové i hovězí). Skvěle funguje i s grilovanou zeleninou nebo jako „náplň“ do zeleniny. Stačí jej ochutit bylinkami a kořením, nemusíte připravovat kaloricky bohaté omáčky.
Quinoa má mnohé způsoby využití
Pokud byste quinou rádi zařadili do svého jídelníčku, ale nevíte jak, tak vám přinášíme celou řadu tipů. Tím nejlepším způsobem je připravit si z ní salát, který je navíc bohatý na bílkoviny. Poslouží i jako příloha, například ke kuřecímu nebo rybímu masu. Hodí se i k tofu. Nepotřebujete ji zalévat nezdravými omáčkami. Quinou můžete doplnit ovocem, ořechy a pokapat javorovým sirupem a máte výživnou snídani. Obecně se dá říci, že quinoa zastoupí rýži snad ve všech receptech.
Zdroje info:
https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/quinoa-vs-couscous/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6024323/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8998045/
Foto: Pixabay