Rajčata v těhotenství: hrozí pálení žáhy, jinak je ale konzumovat můžete
Pokud jste těhotná, neplatí, že byste měla jíst za dva, ale dvakrát tak dobře. To, co sníte, dáváte v podstatě i svému miminku. A tak se spousta nastávajících maminek ptá, zda jsou pro ně rajčata v těhotenství dobrá. Ovoce a zelenina s nízkým glykemickým indexem se obecně doporučují. Za den byste měli sníst pět porcí ovoce a zeleniny. V tomto ohledu nemáme rajčatům co vytknout. Obsahují antioxidanty a živiny, jako je například vitamín C, draslík, kyselina listová a vláknina. Všechno toto plod potřebuje.
Rajčata jsou zdravá, ale…
Z předchozích informací tedy můžeme odvodit, že rajčata jsou skvělou zeleninou, kterou si můžete dopřávat i v těhotenství. Mají ale jedno malé mínus, protože jsou kyselá. Těhotné ženy často trpí na pálení žáhy, zejména v pokročilých stádiích těhotenství. Plod totiž tlačí žaludek nahoru, takže jeho kyselý obsah se snadno „vylije“ a může způsobit nepříjemné pálení žáhy. Pokud tedy konzumujete kyselá rajčata, zkuste je zapít sklenicí vody, nebo je jezte v menším množství.
Pomoc proti zácpě a dalším neduhům
Těhotenství se snadno může negativně na ženském těle projevit zácpou. Z tohoto důvodu by se všechny ženy měly zaměřit na dostatek vlákniny. A rajčata jsou skvělým zdrojem! Vláknina pomáhá vyprazdňování, a často ji označujeme jako „kartáč střev“. Draslík obsažený v rajčatech zlepšuje průtok krve, čímž vám může pomoci předcházet vysokému krevnímu tlaku nebo preeklampsii, která je další velkou hrozbou v těhotenství.
Rajčata jsou zdrojem lykopenu
Lykopen je doplněk, který velmi často najdete také v doplňcích, které jsou určeny pro těhotné ženy. Právě lykopen totiž může pomoci předcházet nebezpečné preeklampsii. I zde je nutné přijmout varování, že bychom jej neměli konzumovat ve velkém množství. Lykopen je antioxidant, což znamená, že jej můžete použít v boji proti volným radikálům, které jsou schopny způsobit v těle různá onemocnění.
Železo je v těhotenství zapotřebí
Nízké hladiny železa jsou něčím, co trápí spoustu těhotných žen. Tento prvek je přitom klíčový, protože zvyšuje hladinu hemoglobinu, zlepšuje funkci mozku a imunitního systému a brání chudokrevnosti. Nejenom v těhotenství, ale také po porodu je ho zapotřebí. Rajčata se mohou stát jedním z jeho zdrojů.
Rajčata mohou obsahovat pesticidy a těžké kovy
Měli byste být velmi vybíraví ohledně toho, kde a jaká rajčata koupíte. Právě tato zelenina totiž byla vyhodnocena na třetím místě z hlediska obsahu pesticidů. A ty mohou mít škodlivé účinky na zdraví – zejména u malých dětí. Pokud nemáte k dispozici domácí rajčata z vlastní zahrádky, vybírejte raději ta v bio kvalitě. Kromě pesticidů byly v rajčatech naměřeny také vysoké hodnoty těžkých kovů, které se v těle hromadí a způsobují zdravotní potíže.
Zdroje info:
https://dietetycy.org.pl/pomidory-w-ciazy/
https://scielo.isciii.es/pdf/eg/v23n73/en_1695-6141-eg-23-73-132.pdf
Foto: Unsplash