Rajčatová polévka: nejezte ji ve velkém množství. Může vás pálit žáha
Rajčata považujeme za zdravé potraviny, které jsou zdrojem lykopenu. Ten je prospěšný hned v několika ohledech: může vás ochránit před škodlivým UV zářením, pokud jej konzumujete dlouhodobě, vede to ke zlepšení vašeho srdečního zdraví a snižuje se tím také riziko určitých druhů rakoviny. Avšak všeho moc škodí. Pokud si rajčata dopřejete ve formě polévky, můžete jich sníst najednou velké množství.
Rajčatová polévka nemusí být škodlivá
Nejlepší verzí rajčatové polévky je ta, kterou si připravíte z čerstvých rajčat. Tou nejhorší je varianta, kterou koupíte v sáčku. Nicméně rajčatová polévka se může lišit také podle toho, jaké ingredience k ní přidáte. Klasikou jsou rýže, nočky nebo těstoviny. Můžete si z ní připravit hladké krémy různé hustoty. Čím můžete svou polévku dochutit? Kuchaři často sahají po cukru, smetaně a různých bylinkách. Avšak pozor! Všechno, co do polévky přidáte, může zvýšit její kalorickou hodnotu!
Alergie na rajčata a další překážky
Existuje několik lidí, kteří jsou alergičtí na rajčata. Není jich sice mnoho, ale někteří po konzumaci rajčata pociťují svědění, objeví se vyrážka nebo dokonce můžete mít problémy s dýcháním. Alergie můžete poznat také podle toho, že vás bolí břicho nebo máte jiné zažívací potíže (nadýmání, průjem). Kromě alergie byste se rajčatům a polévky z nich připravených měli vyhýbat v případě, že trpíte na. Rajčatová polévka je kyselé jídlo, které může podráždit žaludek a způsobit pálení žáhy.
Rajčatová polévka obsahuje histamin
Pokud jste už v minulosti zaznamenali, že jste citliví na množství histaminu v potravinách, máme pro vás špatnou zprávu. Rajčata jsou totiž bohatým zdrojem této látky. Konzumace rajčatové polévky tedy může zhoršit stávající podmínky. Po její konzumaci můžete trpět bolestmi hlavy, kopřivkou nebo ucpaným nosem.
Rajčatová polévka odlehčená
Rajčatovou polévku si můžete dopřát také v odlehčené verzi. Právě přísady, které používáme na její přísadu, se totiž mohou hodně projevit v tom, jestli bude polévka zdravá nebo ne. Například těstoviny a rýže zvyšují glykemickou hodnotu polévky. Nahraďte je quinoou nebo jáhly. Pokud vám větší množství rajčat škodí, zkuste jejich množství v receptu snížit. Jestliže vám vadí kyselost, použijte na výrobu sladší rajčata. Pokud v receptu používáte zakysanou smetanu, nahraďte ji bílým jogurtem. Určitě také omezte množství soli – nahraďte ji různými bylinkami. Skvěle se hodí bazalka, oregano nebo třeba libeček.
Zdroje info:
https://kobieta.interia.pl/porady/news-zauwazyles-te-objawy-lepiej-powiedz-do-widzenia-zupie-pomido,nId,7883881
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15596034/
Foto: Unsplash