Recept na poctivý meduňkový sirup jako od babičky
Úroda bylinek je v plném proudu. Největší sílu má většina bylinek před tím, než jde do květu. Platí to i pro meduňku. Právě začátkem června je ideální čas pro její sběr a zpracování. Připravit si můžete lahodný meduňkový sirup podle základní poctivé receptury.
Sbírání meduňky
Meduňku najdeme v mnoha zahradách a dobrou zprávou je, že její pěstování je opravdu velmi jednoduché. Jde o bylinu, která je trvalá a každé jaro znovu obrazí. Vyžaduje poměrně slunné stanoviště a nemá problém ani s chudší zeminou. Bohatě roste a velmi dobře se množí hlavně pomocí kořenů i ze semen. Při sběru se rozhodně nemusíte držet zpátky a můžete ostříhat velké množství výhonů. Pár jich ale ponechte na kvetení, protože poslouží jako potrava pro včely a čmeláky.
Pozitivní účinky meduňky
A proč si meduňkový sirup vůbec připravovat? Můžete díky tomu využít pozitivní vlastnosti meduňky víceméně během celého roku. Meduňka pomáhá pro zklidnění nervů i trávení. Užívá se také při kašli a nachlazení. Díky svým přirozeně zklidňujícím vlastnostem jde o přírodní prostředek pro zlepšení usínání a spánku obecně.
Recept na poctivý meduňkový sirup
Na výrobu domácího poctivého meduňkového sirupu budete potřebovat následující ingredience:
- Zhruba 30 až 40 stonků meduňky
- 2 litry vody
- 30 gramů kyseliny citronové
- 2 bio citrony
- 2 kilogramy cukru
Natrhanou meduňku důkladně omyjte a natrhejte na menší kousky. Vložte do hrnce a zalijte 2 litry převařené čisté vody. Přidejte citrony nakrájené na tenké plátky a nechte 24 až 48 hodin odležet. Následně vyndejte meduňku a tekutinu přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Potom do hrnce přidejte kyselinu citronovou, cukr a nechte povařit do té doby, než bude cukr kompletně rozpuštěný. Plňte do čistých lahví ještě horké a důkladně uzavřete. Při dodržení hygieny během výroby a použití opravdu čistých lahví vydrží neotevřený sirup bez problémů několik měsíců.
Foto: Pixabay
Jak meduňku dále zpracovat?
Kromě sirupu můžete meduňku také usušit a později ji využívat na přípravu čaje. V případě bohaté úrody jistě nebude problém připravit sirup a něco nechat na usušení. Obě varianty jsou dobré a poslouží především během zimních měsíců.
Zdroj: https://www.dama.cz/clanek/sirup-z-medunky-ma-blahodarne-ucinky-pripravte-si-ho-podle-naseho-receptu a https://www.ireceptar.cz/zdravi/medunka-sirup-30000605.html
Náhledové foto: Pixabay