Rostlinná aromata jsou stále plná chemie. Vyrobte si jednoduchou vegetu

Koření

Vegety a zeleninová dochucovadla jsou v české kuchyni rozšířeným způsobem, jak rychle a bez námahy dodat pokrmům vylepšení. Víte ale, co všechno do pokrmů s kupovanou zeleninou zařazujete?

Co obsahují zeleninová dochucovadla?

  • Sůl — ve většině případů přesahuje 50 %, v některých případech dokonce 65 %. Většinou se jedná o kuchyňskou sůl
  • Zelenina —přílohy pravidelně obsahují základní druhy, jako je sušená mrkev, petržel, cibule, celer nebo pastinák
  • Barviva — žlutá od kurkumy a umělé barvivo riboflavin
  • Další falšující látky — patří sem aromata, barviva, cukry (např. řepný cukr, laktóza), tuky, škroby, kvasnicový extrakt nebo krupice. Dodávají směsi lepší chuť a zvyšují její výživovou hodnotu.

Hodnocení vegety

  • Vitana (cca 189 Kč/kg) i Podravka (cca 105 Kč/kg) obsahují stejný součet všech výše uvedených látek (počítáme-li glutamáty, cukry a riboflavin), obrovskou dávku soli (max. 58 %) a mimořádně málo zeleniny (jen 15,5 %)
  • Vegi (cca 115 Kč/100 g) a Solčanka s oceánskou solí (cca 20 Kč/100 g) jsou nejvíce oblíbené
  • Naopak nejhorší je Knorr Aromat (cca 22 Kč/100 g) nebo dochucovadla značek Lidl nebo Albert

Vyrobte si doma vegetu bez soli a chemie

Konečně máme recept na ručně vyráběnou vegetu bez soli, která využívá zeleninu a bylinky. Můžete využít: mrkev, celer, petržel, cibuli, pórek, papriky, kedlubny, bylinky (pažitka, petržel a celer se vyčistí, rozumná je majoránka nebo tymián) a česnek. Množství a poměr zeleniny volte podle chuti. Na 300-500 g každého druhu (mrkve a petržele může být 1 kg), asi 1 paličku česneku a 6-8 lžic bylinek.

Sušené bylinky
Foto: Pixabay

Postup:

Všechny druhy zeleniny dobře očistěte a zkontrolujte, zda nejsou zkažené. Nakrájejte ji na malé kousky nebo ji nahrubo umelte. V tomto okamžiku ji vysušte.

Sušení v sušičce potravin — zeleninu a bylinky rozložte na talíř a sušte na středně teplém stupni. Nepochybujte o tom, že je budete hlídat, nebo pomalu vylučujte ty kousky, které vyžadují kratší dobu sušení.

Sušení v troubě — zeleninu rozložíme na připravený plech a sušíme s mírně otevřenými dvířky do trouby při teplotě 50 °C. Bylinky doporučujeme přidat na přípravnou desku o chvíli později, protože se suší rychleji. Nakonec zcela usušenou zeleninu a bylinky rozdrťte, dokud nezískáte jemný prášek, do kterého budete moci přidat kurkumu nebo jiné sušené bylinky a koření podle chuti pro nádherně žlutou barvu.

Zdroje info: ireceptar.cz, kupi.cz

Náhledové info: Pixabay