Rostlinné bílkoviny – jsou opravdu plnohodnotné?
Protein je pro vegetariány stejně důležitý jako pro lidi, kteří jedí živočišné produkty. Tato složka ovlivňuje v našem v těle celou řadu procesů. Díky proteinům alias bílkovinám mimo jiné dochází k:
- rychlejší regeneraci tkání (hojení ran)
- lepšímu fungování imunitního systému
- vylučování správného množství hormonů
- růstu svalů
Požadavek na protein je stejný pro všechny lidi: mezi 10-20% (v průměru asi 12%) energie dodávané s potravinami. Pro 2000 kcal stravu je 12 % proteinu 240 kcal nebo 60 g proteinu. Je ovšem důležité vybrat proteiny s těmi správnými aminokyselinami.
Zdroj obrázku: Pixabay.com
Proteiny a jejich aminokyseliny
V přírodě existuje 20 různých aminokyselin, které se dělí na endogenní, které mohou být tělem produkovány, a exogenní, které musí být dodávány spolu s potravou.
„Zdravý“ protein je protein, který poskytuje všechny aminokyseliny. Typickým příkladem je např. vaječný bílek, protože je nejpodobnější proteinům v lidském těle. Většina bílkovin ze živočišných produktů (maso, mléko a mléčné výrobky) patří mezi zdravé bílkoviny
V rostlinných produktech je většina proteinů „vadná“ (výjimkou je sójový protein), protože když jedna nebo více aminokyselin chybí, tělo nemůže plně využít tento zdroj. Naštěstí je možné zdroje proteinů vzájemně kombinovat, aby vyhovovaly potřebám našeho těla.
Např. celozrnné potraviny spolu s luštěninami dohromady vytvoří ideální pár se všemi potřebnými aminokyselinami. Živočišná bílkovina by pak měla být kombinována s vyšším příjmem nasycených mastných kyselin. Když zásobíte svůj jídelníček rostlinnými bílkovinami, získáte také výhodnější poměr vlákniny, přírodní antioxidanty a samozřejmě i vitamíny a minerály.
Všeobecně tedy platí, že v každém vašem jídle by měl být více než jeden zdroj dostupných bílkovin. Pak nebude tak těžké dosáhnout vyváženého a zdravého jídelníčku.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.