RTE alias Ready To Eat potraviny – co to vlastně je a jak k nim přistupovat?
RTE alias Ready To Eat potraviny jsou trošku širší kategorie, než si řada lidí myslí. Nejde jenom o různé polotovary, které mají ne vždy vyvážený obsah nutričních látek. Jedná se například i o sýry, pečivo nebo ovoce připravené přímo ke konzumaci (tedy i nakrájené a oloupané).
Obvykle tedy toto jídlo lze vnímat spíše jako pozitivní. Problém však může být i u RTE ovoce nebo jiných zdravých výrobků. Pokud je okamžitě připraveno ke konzumaci, sní ho člověk jednoduše více, pokud se nehlídá.
Co je RTE
V českých obchodech se zkratka RTE objevuje často právě u takovýchto zdravých potravin, typicky RTE avokádo nebo mango. Výhodu to má v tom, že člověk kupuje takříkajíc rozbalené ovoce – je záruka, že bude zralé a opravdu ihned vhodné k jídlu (což jinak u exotických potravin mnohdy zaručit nelze, alespoň v supermarketech ne). Problém je samozřejmě vysoká ekologická zátěž (obvykle plastové obaly) a cena.
Foto: Pixabay
Když chcete více pohodlí
RTE si lidé kupují kvůli snadné přípravě a šetření času. Zajímavé jsou RTE luštěniny. Jsou sice dražší, ale pro přípravu v kuchyni okamžitě hotové (není třeba myslet na namáčení), takže s jejich pomocí lze jednoduše zvýšit nutriční hodnotu připravovaných jídel a dostat do jídelníčku mnohdy jen málo používané komponenty.
Ovšem pozor je nutné dávat u některých potravin i na možné zdravotní dopady (hlavně nákaza Listerií). Jde především o ty tzv. živé, jako jsou například nejrůznější sýry.
Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/otravy-z-potravin-v-evrope.aspx,
https://www-hiperbaric-com.translate.goog/en/ready-to-eat-foods-a-gastronomic-experience-on-the-go/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, https://healthyeating-sfgate-com.translate.goog/ready-eat-food-10135.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=wapp, https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92376.aspx
Náhledové foto: Pixabay
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.