Růžičková kapusta: Zdroj vitamínů a neuvěřitelných účinků
Růžičková kapusta je bezpochyby super zeleninou. Patří do rodiny brukvovité zeleniny a vyznačuje se vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. Vitamíny (A, C), minerální látky (draslík, vápník, lis). Díky glukosinulátům má navíc protirakovinné účinky. Vláknina a bílkoviny nabízejí pomoc při zasycení žaludku.
Růžičková kapusta
Tato plodina se nehodí pro nezkušené zahrádkáře, protože potřebují specifické podmínky pro živiny a vlhkost. Zároveň vyžadují určitou toleranci a trpělivost, než je můžete sklidit. Záhon, na který kapustu vyséváte nebo sázíte, ošetřujte pravidelně hnojem a přidejte kompost. Půdu kolem rostlin pravidelně prokypřujte a odstraňujte plevel. Během vývojového období se vyplatí připravit bruselské porosty dusíkatým hnojivem. Nepříjemné je, že tuto brukvovitou rostlinu navíc postihují obtíže a několik infekcí.
Kdy zhruba můžete očekávat první sklizeň?
První sběr se obvykle provádí v září nebo říjnu, v závislosti na druhu kapusty. Výhodou však je, že na jediném košťálu můžete mít čtyřicet až padesát dvou až čtyřcentimetrových růžic. Z kapusty se můžete těšit po celý rok. Mrazy by kapustě neměly neublížit, naopak ji dodají svěžejší chuť! V každém případě by rostliny měly být zajištěny před většími mrazíky, například větvičkami nebo slámou.
Co můžete udělat s její hořkostí
Hořkost kapusty je způsobena neobvyklými fytochemikáliemi. Pozitivní je, že ji dokáže ovlivnit. Nepříjemná chuť se zhoršuje příliš dlouhým vařením. Proto v případě, že opravdu potřebujete zařadit růžičkovou kapustu do jídelníčku, vařte ji krátce nad párou nebo ve vodě po dobu deseti minut. Zařaďte ji do míchaných zelených salátů, dochuťte zálivkou, citronem nebo octem. Citronová šťáva dokáže z kapusty také odstranit hořkost.
Na jaké účinky se můžete těšit?
Kapusta obsahuje vitamin C, B, a v menší míře také E a K, z minerálních látek je to draslík, fosfor, hořčík, vápník, síra a železo, a v neposlední řadě i selen. Ukázalo se, že standardní používání nebo pití zelné šťávy snižuje hladinu cholesterolu, čistí cévy a zklidňuje kyselý reflux. Povzbuzuje střevní peristaltiku, působí proti zácpám a disponuje preventivními vlivy proti rakovině tlustého střeva.
Šťáva zředěná vodou se využívá při redukčních dietách, kdy povzbuzuje trávicí systém, čistí organismus, odbourává tuky a zároveň dodává organismu hojnost nových vitaminů a minerálů, včetně vitaminu C. Obklady z čerstvě natrhaných listů pomáhají s neuralgickými bolestmi v kříži nebo s bolestivými klouby ovlivněné revmatismem. Přitom stíhá pomoci s onemocněním štítné žlázy.
Zdroje info: vimcojim.cz, nzip.cz, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/brussels-sprouts/
Náhledové foto: Pixabay