Rychlé rozmrazení masa – neuškodí, a přesto to nikdo neumí
Uvařit rychlou večeři není tak obtížné, pokud vám v chladničce nepřekáží žádný polotovar. Rozmrazování může skutečně protáhnout přípravu o několik hodin. Ukážeme vám bezpečný a rychlý způsob rozmrazování masa.
Mrazení šetří čas a energii
Bez pomoci chladicího boxu bychom zůstali u každodenního vaření nebo přinejmenším u každodenního nakupování. Při současném pracovním vytížení obvykle zcela nesmyslná myšlenka. Nákup zásob masa na dva či tři týdny do předu by mohl být užitečným způsobem, jak ušetřit hromadu času a energie. Také to znamená, že si vaření pečlivě rozvrhnete, protože maso je třeba vyndat z chladicího boxu například v noci před přípravou. Konzumace pokrmu, který byl uvařen nebo ohříván z neúčinně rozmraženého masa, představuje opravdu velké riziko pro zdraví. Proto nepodceňujte rozmrazování.
Tradiční strategie
Osvědčenou strategií rozmrazování masa je jeho postupné rozmrazování v chladničce. Maso vyjmete z chladicího boxu a přes noc ho odložte na talíř do lednice. V závislosti na druhu masa vydrží takto rozmražené maso 2 až 5 dní. Několik druhů masa, které jste jednoduše rozmrazili v lednici, budete moci skutečně znovu zmrazit. Menší kusy masa lze rozmrazit v mikrovlnné troubě, ale při rozmrazování je třeba uhlídat výkon přístroje, neustále přerušovat rozmrazování a otáčet masem, aby se vyhnulo ovařeným koncům.
Bezpečné rozmrazování ve studené vodě
Rychlé rozmrazování masa přivedlo řadu lidí k horké vodě a obrovské míse na kuchyňské lince. Ohřívání masa na pokojovou teplotu však vede k množení mikroskopických organismů a maso se může rychle zkazit. Mnohem bezpečnější je rozmrazovat maso ve studené vodě. Pro bezpečné a rychlé rozmrazování budete potřebovat uzavíratelný sáček na zip. Vložte maso dovnitř a vytlačte z něj co nejvíce vody. Balení ponořte do ledové vody a každých 20 až 30 minut vodu vyměňte, aby zůstalo mrazivé po celou dobu rozmrazování. Takto budete mít menší kusy masa rozmražené za méně než hodinu.
Zdroje info: prozeny.cz, ireceptar.cz
Náhledové foto: Pixabay