Rýžové mléko: je vhodné pro děti? Jak si jej vyrobit
Rýžové mléko může být alternativou ke klasickému kravskému mléku pro lidi trpící intolerancí laktózy, alergií na bílkoviny kravského mléka a pro vegany. Mohou jej také konzumovat lidé alergičtí na ořechy nebo sóju. Je vyroben z mleté rýže a vody. Jak si vyrobit rýžové mléko doma? Jaká je jeho nutriční hodnota a hrozí nebezpečí nadměrné konzumace?
Vlastnosti rýžového mléka
Ve srovnání s jinými rostlinnými nápoji je rýžové mléko bohužel největším zdrojem anorganického arsenu s vedlejšími účinky a kontraindikacemi. Arsen se v přírodě vyskytuje ve formě organických a anorganických sloučenin. Arsen je v anorganické formě nebezpečnější, protože jej lidské tělo více vstřebává. Odhaduje se, že obsah anorganického arsenu v rýži je 0,1 až 0,4 mg/kg suché hmotnosti. Na druhé straně se jeho obsah v ječmeni a pšenici pohybuje od 0,03 do 0,08 mg/kg. Obsah arsenu v rýži je proměnlivý a závisí na půdě a druhu rýže a na tom, jak je zpracována.
Rýžové mléko: Zdroj obrázku Pixabay.com
Domácí rýžové mléko
Rýžové mléko lze připravit doma. Nasypte sklenici rýže do hrnce a zalijte ji vodou tak, aby byla zcela ponořená. Nechte odležet na 10 až 12 hodin. Poté přilijte další dvě až tři sklenice vody a rozmixujte. Poté slijte přes jemné plátno do čisté nádoby. Podle chuti můžete přidat trochu medu a soli. Domácí rýžové mléko bohužel nebude obsahovat vápník, na rozdíl od komerčních značek rýžového mléka, které jsou obohacené o tento minerál.
Nutriční složení rýžového mléka
Ve 250 ml neslazeného rýžového mléka obohaceného o vápník se nachází: 113 kcal, 22 g sacharidů, 2,4 g tuku, 0,7 g bílkovin, 0,7 g vlákniny, 280 mg vápníku, 26,4 mg hořčíku. Rýžové mléko se také vyznačuje vysokým glykemickým indexem, takže to není nejlepší produkt pro lidi s cukrovkou. Kromě toho obsahuje zanedbatelné množství bílkovin. Pokud tedy používáte místo kravského mléka rýžové mléko, nezapomeňte doplnit tuto makroživinu z jiných zdrojů potravy.
Rýžové mléko pro děti
Vzhledem k obsahu arsenu je třeba při používání rýžových nápojů u dětí věnovat zvláštní pozornost. Nadměrná konzumace anorganického arsenu poškozuje DNA a zvyšuje riziko rakoviny. Příliš vysoké dávky anorganického arsenu mohou navíc způsobit poruchy funkcí systému: zažívací, respirační, neurologický, kardiovaskulární, a také narušit normální vývoj. Rýžové mléko by nemělo být podáváno dětem mladším 5 let.
Rýžové mléko: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com