Salát není vždy zdravý. Češi mají talent udělat z něj kalorickou bombu

Salát

Salát obvykle považujeme za jídlo, které si dopřáváme, když se snažíme hubnout nebo udržet si váhu. Ale ne vždy je úplně zdravý. Zvláště Češi si do něj umí přidat přísady, které z něj vytvoří těžké jídlo plné tuků a sacharidů. A tím úplně zabijí přínosy ze zkonzumované zeleniny. Problémem jsou nejenom tučné zálivky, ale také sýry (jako je niva, hermelín nebo balkánský sýr) používané v nadměrném množství nebo třeba opražená slanina.

Stravovacích návyků se jen tak nezbavíte

Pokud vidíte rodinku, kde jak rodič, tak dítě má nadváhu, často hovoříte o tom, že je to dědičné. No, není to úplně pravda. Ve skutečnosti sdílí nezdravé stravovací návyky, jako je jídlo v nevhodnou dobu, příliš mnoho sladkého nebo tučného, nedostatek ovoce a zeleniny a podobně. To, co nás doma v dětství ohledně stravování naučili, si často neseme celý svůj život. Pakliže se rozhodnete na tom něco změnit, pravděpodobně vás čeká náročná cesta – rozhodně ale ne beznadějná!

Řecký salát
Foto: Pixabay

Majonéza, cukr a další přísady

Zatímco existují rodiny, v nichž majonéza má své stálé místo v ledničce, jinde ji ani nevyužijí. Stejně tak to může být i s cukrem. Pokud do mrkvového salátu přidáte chutnou mrkev a jablka, která jsou sama o sobě sladká, musíte k nim ještě přidávat cukr? A takových příkladů je spousta. Právě majonéza, cukr, ale také další výrazně tučné a sladké pokrmy přebijí chuť salátu a dělají z něho nezdravé jídlo.

Hladový salát

To ale neznamená, že váš salát musí být pouze ze zeleniny. Naopak! Bílkoviny a vláknina do něj patří, protože vás pomáhají zasytit na delší dobu. Stejně jako zdravé tuky. Přidat můžete kuřecí maso, tofu, ryby, avokádo, sýr, vejce, ořechy či fazole. Pokud si dáte „hladový“ salát, složený pouze ze zeleniny, je pravděpodobné, že už za krátkou dobu po jeho konzumaci, budete mít hlad. Pokud chcete do salátu přidat sýr, použijte ho v rozumném množství, protože je tučný a často nahradí sůl.

Na dresinku záleží

Dresink je výrazným faktorem, který ze zdravého salátu může udělat nezdravý. Nemusíte se ho nutně vzdávat, jen byste neměli používat nezdravé ingredience, jako je majonéza, oleje, roztavené sýry, cukry. Váš salát skvěle ochutí například ocet nebo citronová šťáva. A nemusíte se omezovat pouze na klasický kuchyňský ocet. Vybírejte z různých druhů, jako je balsamico, jablečný a spousta dalších. Olej v salátech je prospěšný, protože některé vitamíny jsou rozpustné v tucích (A, E, D, K). Avšak jeho množství by mělo být kontrolované (ne více než jedna lžíce na porci – ideálně jedna lžička).

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-surowka-jak-zepsuc-to-co-najzdrowsze,nId,6625850

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/is-your-salad-healthy-ways-you-might-be-sabotaging-it/

Foto: Pixabay