Saláty: předem balené a nasekané v sáčcích. Mohou ale skrývat nebezpečí

Balené saláty

Takové balené saláty jsou pohodlným řešením. Kromě toho, že váš salát dostáváte už nakrájený na kousky velikosti sousta, navíc si můžete vybírat různé varianty. V některých takových salátech tak můžete najít různé druhy listových salátů, ale také jinou zeleninu, jako je třeba mrkev nebo kukuřice. Pak už si jen přidejte dresink a případně nějaké sacharidy a bílkoviny a budete mít plnohodnotný oběd nebo večeři. Na druhou stranu ale existují určité hlasy, které tvrdí, že balený salát může být určitým nebezpečím. Potvrdila to také slavná dietoložka na svém Instagramu.

Dietoložka varuje před balenými saláty

Dietoložka Anna Jedrej je polská odbornice na výživu, která má na svém Instagramu kolem 70 tisíc sledujících. V jejích příspěvcích můžete najít informace o tom, co je zdravé a čemu byste se naopak měli vyhnout. A jeden z takových příspěvků pojednával právě o balených salátech. Asi byste si nemysleli, že na něm může být něco špatného. I když je balený, tak je to „jen“ salát. Zde ale přichází šok. Problémem je právě to balení, které považujeme za pohodlné.

Salát lollo rosso
Foto: MS Designer

Vlhké prostředí = růst bakterií

Hlavním problémem, který vzniká při balení salátů, je právě to, jak jsou zabaleny. Tím, že salát dostanete do obalu sice můžete na určitou dobu prodloužit jeho životnost. Ale salát je ze své podstaty složený z vody. Proto v takovém prostředí snadno vadne, ztrácí svou křehkost (v závislosti na druhu) a plesnivý. Vlhkým prostředím jsme vytvořili skvělé prostředí pro růst bakterií – a roste i riziko, na otravu jídlem.

Tak saláty omyjeme…

Bohužel, ani řádné propláchnutí vašich salátů vám vůbec nepomůže. Vědci v takových balíčcích našli různé bakterie, největším strašákem je ale právě bakterie salmonely. Ta vám může způsobit nepříjemné zdravotní potíže. Různé druhy bakterií se drží na listech salátu natolik silně, že je nespláchnete ani proudem vody. Takže jakmile v balíčku uvidíte jen pár listů shnilých, měli byste jej celý vyhodit.

Vyhýbejte se baleným salátům

Odkaz dietoložky je tedy jasné: balené saláty nekupujte, protože mohou představovat velké potenciální nebezpečí. Navíc technologickým zpracováním salátů (jako je mytí a sušení) je zbavujeme vitamínů a minerálů. K tomu přispívá i délka skladování. Nezapomínejte ani na kontakt listů s plastovým obalem. Tímto způsobem může dojít k uvolnění škodlivých chemikálií (BPA, ftaláty aj.), které mohou pronikat i do potravin. To, že naše zdraví ovlivňují negativně, nemusíme ani zmiňovat.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/porady/news-niebywale-co-mozemy-znalezc-w-paczkowanych-salatach-dietetyc,nId,7893706

https://foodsafety.osu.edu/blog/september-15-2022-1041pm/are-packaged-salads-safe

Foto: MS Designer