Semena dýně podporují hubnutí a dají se lehce zpracovat

Dýnš

Dýňová semínka obsahují řadu minerálů a blahodárných látek, snižují hladinu cholesterolu a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Také zlepšují náladu, zklidňují neklid a depresivní stavy, nedostatek spánku i bolesti hlavy. Vitamíny a minerály obsažené v dýňových semínkách navíc podporují činnost ledvin a močových cest. Dýňová semínka se také často používají k očistě těla od parazitů.

S čím ještě mohou pomoci?

Dýňová semínka jsou mírně kalorická, ale mají nízký glykemický seznam a různé výživné hodnoty. Proto mohou podpořit přípravu na hubnutí, pokud je budete konzumovat ve vhodné míře. Dýňová semínka mají navíc užitečný vliv na zdravý stav kostí a předcházejí osteoporóze. Díky obsahu vitamínů A, E a zinku také zlepšují stav pokožky, vlasů a nehtů.

Jak využít dýňová semínka ve svém jídelníčku?

Dýňová semínka lze využít různými způsoby. Nejjednodušší je jíst je syrová, ale aby byla jedlejší, můžete je opékat v misce nebo na sporáku. Jsou výjimečným doplňkem porcí zeleninových směsí, polévek, omáček, koktejlů, jogurtů, müsli nebo šťáv. Jsou také báječným doplňkem hotových výrobků, jako je chléb, koláče a lahůdky.

Dopřejte si 1-2 lžíce semínek denně

Nejen vaše vlasy a pokožka vám poděkují, když budete jíst dýňová semínka. Další dobrou věcí na konzumaci této výživy je, že dokáže snížit hladinu cholesterolu, posílit krevní oběh a pročistit vnitřnosti. Dýňová semínka jsou zdrojem omega-3 a vitaminů jako A, E, D, B1, B2, B3, B5, B6, B12 a kyseliny listové. Z minerálních látek stojí za zmínku vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen a draslík.

Dýnš 2
Foto: Pixabay

Připravte si vlastní pražená semínka

Připravte si následující:

  • loupaná dýňová semínka
  • olivový olej
  • sůl
  • ochucovadla nebo bylinky (rozmarýn, tymián, paprika, sójová omáčka)

Semínka očistíme, zbavíme jadérek, osušíme a položíme na čistý plech. Plech uložte do sucha a sušte dva týdny. Rychlejší volbou je sušit je v troubě po dobu jedné hodiny při teplotě 200 °C. Ať je to jakkoli, je důležité vydržet, dokud semena nevychladnou. Nějakou dobu před vlastním pražením rozehřejte v nádobě olivový olej a začněte semínka zlehka restovat na menším plameni. Když semínka začnou hnědnout a praskat, osolte je nebo je ochuťte bylinkami. Pak nechte v pánvi osmahnout spolu s kořením. A máte hotovo!

Zdroje info: irecepty.cz, permasemínka.cz, https://www.researchgate.net/publication/342177175_What_are_the_Benefits_of_Pumpkin_Seeds_for_Weight_Loss

Náhledové foto: Pixabay