Semivegetariánství: když se nemůžete vzdát masa

Zelenina

Trendem posledních let je zaměřit se na rostlinnou stravu. Některým lidem ale maso natolik chutná, že si nedokážou život bez něj představit. A právě pro ně je semivegetariánství: strava založená na rostlinných zdrojích, která zcela nevylučuje maso. Pod tímto způsobem stravování si můžeme představit něco jako „polovegetariánství“. Ukazatele prodejů jsou znamením toho, že tento způsob stravování roste – v letošním roce se celosvětově prodalo o 148 % rostlinného „masa“ více, než v předchozím roce.

Vegan a vegetarián

Semivegetariánství nemá žádnou přesnou definici. Zatímco vegan je ten, který se vyhýbá konzumaci (a používání) živočišných produktů (včetně medu, želatiny, mléčných výrobků atd.), vegetarián nejí pouze maso. Živočišné produkty, které vznikají tak, že u toho není nutná porážka zvířat, pro ně přípustné jsou. To znamená, že vegan vejce nesní, vegetarián ano. A oba dva si nedopřejí žádný druh masa či mořských plodů.

Zelenina

Foto: Pixabay

Stravování semivegetariána

Semivegetariánství pak spočívá v tom, že po několik dnů se dodržují pravidla veganství či vegetariánství, ale ne úplně. Tak například se některá osoba může omezit tak, že nejí mléčné výrobky, jiná zase není maso. Semivegetariánství není přesně určeným stravovacím stylem, nemá přesnou definici. Může se tedy trochu lišit v závislosti na jedinci. Někteří zase nejí maso, ale mořské plody ano. Lidé, kteří se chtějí stát semivegetariány si sami pro sebe tvoří pravidla. Tak například jedí vegetariánsky od pondělí do pátku, nebo si stanoví alespoň dvě vegetariánská jídla denně a podobně.

Rostlinná strava pro vaše zdraví

Důvodem, proč se spousta lidí soustředí na rostlinnou stravu, je snaha zlepšit zdraví své i zdraví planety. Bylo prokázáno, že lidé stravující se spíše rostlinnou než živočišnou stravou, jsou méně náchylní ke vzniku cukrovky 2. typu. Také je sníženo riziko srdečních chorob, množství tuku v těle a s tím také nižší hmotnost jedinců. V těle lidí, kteří jedí spíše rostlinnou stravu, se nachází vyšší množství zdravých tuků, antioxidantů a protizánětlivých látek.

Zdroj: https://www.health.com/nutrition/semi-vegetarian

Foto: Pixabay