Sezam – poznejte sílu neobyčejných semínek na vlastní kůži!
Sezamu existuje spousta druhů. Ten, který používáme v kuchyni, se jmenuje indický nebo také východní sezam. Je to velmi všestranná olejnatá rostlina s mnoha využitími také v kosmetickém průmyslu.
Víc, než jen hrstka zdravých semen
Sezam je Sezam – poznejte sílu neobyčejných semínek na vlastní kůži! Obsahuje mnoho důležitých minerálů – především vápník, který pozitivně ovlivňuje fungování našeho těla a stav našich kostí a zubů. Chrání před osteoporózou a jeho nedostatek má špatný vliv na naše svaly a srdce. Ve 100 gramech sezamových najdeme až 1160 miligramů vápníku.
A nesmíme zapomenout ani na hořčík, která má pozitivní vliv na náš nervový systém, snižuje stres a obnovuje duševní rovnováhu. Sezam je ideální pro podzimní a zimní dny, kdy hořčík pomáhá bojovat s výkyvy nálad a depresemi.
A do třetice všeho dobrého sezamového? Zinek, jež mají v oblibě zejména muži, protože zlepšuje sexuální výkon, předchází problémům s prostatou a vypadáváním vlasů a samozřejmě posiluje imunitní systém.
Zdroj obrázku: Pixabay.com
Výživové vlastnosti
Málokdo ví, že sezamový protein má téměř stejnou hodnotu jako protein ve slepičích vejcích.
Kromě bílkovin najdeme v sezamu také mnoho vitamínů:
- vitamín A (pro vaše oči a kůži, nehty a vlasy)
- vitamin E (silný antioxidant, který neutralizuje volné radikály)
- vitamíny skupiny B (podporují imunitní systém, zlepšují mozkové funkce a přispívají k dobré náladě)
Jak sezam nejlépe využít
Oblíbená orientální halva (chalva) není úplně ideální, vzhledem k množství dalších ingrediencí, které obsahuje. Je-li to možné, dejte přednost sezamu syrovému nebo jen lehce opraženému. Dobrým nápadem je přidání sezamu do různých pokrmů od polévek a sendvičů až po saláty a omáčky. Dokonale také obohatí chuť rýže nebo těstovin, stejně jako ryb nebo pečeného masa – stačí ho přidat do marinády.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.