Sezam – poznejte sílu neobyčejných semínek na vlastní kůži!

Sezamu existuje spousta druhů. Ten, který používáme v kuchyni, se jmenuje indický nebo také východní sezam. Je to velmi všestranná olejnatá rostlina s mnoha využitími také v kosmetickém průmyslu.

Víc, než jen hrstka zdravých semen

Sezam je Sezam – poznejte sílu neobyčejných semínek na vlastní kůži! Obsahuje mnoho důležitých minerálů – především vápník, který pozitivně ovlivňuje fungování našeho těla a stav našich kostí a zubů. Chrání před osteoporózou a jeho nedostatek má špatný vliv na naše svaly a srdce. Ve 100 gramech sezamových najdeme až 1160 miligramů vápníku.

A nesmíme zapomenout ani na hořčík, která má pozitivní vliv na náš nervový systém, snižuje stres a obnovuje duševní rovnováhu. Sezam je ideální pro podzimní a zimní dny, kdy hořčík pomáhá bojovat s výkyvy nálad a depresemi.

A do třetice všeho dobrého sezamového? Zinek, jež mají v oblibě zejména muži, protože zlepšuje sexuální výkon, předchází problémům s prostatou a vypadáváním vlasů a samozřejmě posiluje imunitní systém.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Výživové vlastnosti

Málokdo ví, že sezamový protein má téměř stejnou hodnotu jako protein ve slepičích vejcích.

Kromě bílkovin najdeme v sezamu také mnoho vitamínů:

  • vitamín A (pro vaše oči a kůži, nehty a vlasy)
  • vitamin E (silný antioxidant, který neutralizuje volné radikály)
  • vitamíny skupiny B (podporují imunitní systém, zlepšují mozkové funkce a přispívají k dobré náladě)

Jak sezam nejlépe využít

Oblíbená orientální halva (chalva) není úplně ideální, vzhledem k množství dalších ingrediencí, které obsahuje. Je-li to možné, dejte přednost sezamu syrovému nebo jen lehce opraženému. Dobrým nápadem je přidání sezamu do různých pokrmů od polévek a sendvičů až po saláty a omáčky. Dokonale také obohatí chuť rýže nebo těstovin, stejně jako ryb nebo pečeného masa – stačí ho přidat do marinády.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.