Sezamový olej se vyplatí používat. Chutná a navíc pomáhá
Sezamový olej není žádnou novinkou na trhu, přesto se najde spousta lidí, kteří jej neumí používat. Inspirovat se můžete například v asijské kuchyni, kde je jeho využití víc než hojné. Jak se dozvíte, můžete ho používat zastudena, či do něj dokonce nakládat různé pokrmy, nikoli však smažit. Jeho chuť je příjemná a přitom není dominantní. Podle množství, které do svého pokrmu použijete, může být také zdravý.
Sezamový olej a jeho použití
Pokud chcete vědět, jak můžete sezamový olej použít, měli byste znát jeho chuť. Tu mnozí používají jako oříškovou, ale velmi jemnou. Nemusíte se bát žádného zápachu, protože sezamový olej nijak nevoní ani nezapáchá. Kromě slané kuchyně jej můžete použít i na přípravu dezertů. Využít jej můžete do marinád, salátů, polévek a různých past. Považujte jej tedy za univerzální přísadu ve vaší kuchyni. Protože má nízký kouřový bod, nepoužívejte jej ke smažení. Mohlo by dojít k jeho připálení a navíc přicházíte o jeho cenné vlastnosti.
Elixír mládí
Tak přesně takovou přezdívku má sezamový olej. A oprávněně. Obsahuje spoustu vitamínu A, takže jím svou pokožku ochráníte před škodlivým UV zářením. Díky tomu se chráníte také před prvními vráskami. Na sezamový olej se můžete obrátit také v případě, že potřebujete vyrovnat barvu pokožky nebo zmírnit zánět. To ale není všechno! V sezamovém oleji najdete také vitamín E, který se sám o sobě považuje za „vitamín mládí“. Jak vám pomůže? Vyhlazuje vrásky a pomůže vám rychleji regenerovat tkáně.
Sezamový olej je mix zdravých živin
Pokud si ho jednou koupíte, můžete jej používat v podstatě na cokoli: jako zálivku na salát nebo třeba jen profylakticky (jednu čajovou lžičku denně) či na přípravu domácí kosmetiky. Najdete v něm nenasycené mastné kyseliny, o kterých víme, že podporují činnost mozku a srdce tím, že snižují „špatný“ cholesterol. Navíc můžete využít antioxidační sílu oleje, která vám pomůže zbavit se volných radikálů. A věděli jste, že obsaženy jsou takové minerály, jako je draslík, hořčík, železo, zinek, fosfor nebo třeba vápník?
Zdroje info:
https://kobieta.interia.pl/porady/news-jedz-na-surowo-albo-dodawaj-do-salatek-dziala-jak-eliksir-ml,nId,7880790#google_vignette
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/sesame-oil