Seznamte se s červenou řepou. Je pro nás nepostradatelná
Jednotlivci mají rádi jednoduchost a dobré zdravotní rady jako – Jablko denně tělo v chodu. Hladovění při horečce, jíst při nachlazení. Je tedy snadné začít jíst zdravější pokrmy. Přijdete tak na to, že jste se dávno mohli obejít bez mastných jídel. A kromě toho nezapomeňte denně vypít šálek šťávy z řepy!
Červená řepa a její účinky
Lidé trpící vysokým krevní tlakem, kteří denně vypijí hrnek šťávy z červené řepy se opravdu sníží o 10 mm Hg. Důvodem je, že šťáva z červené řepy obsahuje dusičnany, které mohou pomoci uvolnit stěny cévy a zlepšit tak krevní oběh. I když dusičnany obsažené ve šťávě z červené řepy mohou snížit krevní tlak, je tento výsledek velmi krátký. Snížení krevního tlaku v důsledku dusičnanů se nedá udržet. Účinek mizí za několik dní.
Řepa a negativní účinky
Nadměrná konzumace řepy červené výrazně ovlivňuje tvorbu ledvinových kamenů a funkci jater. Proto, pokud máte v rodině nějaké dědičné onemocnění postihující játra a ledviny, raději se ji vyhněte. Stejně tak, pokud trpíte dnou nebo nízkým krevním tlakem. Ovšem červená řepa umí i jiná kouzla, nejde o nic život ohrožující věc. Někteří si po určité době všimnou, že se jim zbarvila moč a stolice.
Nemusíte se bát, že by šlo o něco nebezpečného. Při větší konzumaci červené řepy s nedostatkem železa v těle má za následek beeturia, což vás může vylekat. Často to vypadá tak, že z vás vychází krev, ale naštěstí tomu tak není.
Co byste ještě měli jíst
Tak jako vždy je dobré jíst potraviny bohaté na živiny, jako je zelenina a přírodní produkty, jako součást širšího plánu ke snížení jejich vysoké krevní hmotnosti. Červená řepa je pro vás skvělá – je bohatá na foláty, draslík, vitamin C, vlákninu a látky zabraňující rakovině. Jsou důležité, ale nejsou však řešením samy o sobě. Zatímco sklenice šťávy z červené řepy denně nemusí být špatná volba, nikdy se nebojte jít k doktorovi a říct si o pomoc.
Zdroje info: ireceptar.cz, zelenezdravicko.cz
Náhledové foto: Pixabay