Šípky: připravte si sirup, likér, marmeládu nebo je vysušte
Šípky si můžete snadno nasbírat a získat tak elixír zdraví zcela zdarma! Kromě obrovského množství vitamínu C, jehož zdrojem se nám může stát v zimě, má spoustu prospěšných vlastností. Obsahuje spoustu antioxidantů, které nám mohou pomoci předejít nejrůznějším chorobám. Podporuje správné fungování imunitního systému a chrání i před onemocněními srdce. Může pomoci bojovat proti stárnutí pleti, snížit záněty a bolesti. Jak šípky zpracovat?
Šípkový sirup
Šípkový sirup se může stát zdrojem cenných vitamínů a minerálů na zimu. Můžete jej přidat do čaje místo cukru či medu nebo jej klasicky zalít vodou, jako to děláte s ostatními sirupy. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 1 kg šípků,
- 1,5 l vody,
- 1 kg cukru krystal,
- 4 citrony,
- 4 pomeranče,
- 5 lžic medu.
Šípky omyjeme a odstraníme z nich bubáky. Šípky přepulte a zalijte vodou. Takto nechte stát asi 24 hodin a poté rozmixujte tyčovým mixérem. Vymačkejte přes jemné plátýnko. Do tekutiny přidejte cukru, šťávu ze všech citrusů. Zahřívejte, ale pozor – nesmí se vařit! Přišli bychom o cenné vitamíny! Po ukončení varu odstavíme a přidáme med. Skladujeme v chladu v čistých lahvích. Pro delší skladování je třeba zavařit.
Foto: Pixabay
Šípky na likér
Ze šípků se dá připravit také likér. Rozkrájejte 800 g šípků a zbavte je bubáků. Zasypte je 600 g cukru krupice a zalijte 2 litry vodky. Nechte na světlém místě asi 6 týdnů louhovat. Každý den protřepejte. Poté stačí scedit přes plátýnko a skladujte v lednici.
Šípky na marmeládu
Marmeládu připravíte tak, že šípky zbavíte bubáku a přepůlíte. Dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené. Vaříme 15 až 30 minut doměkka. Poté nahrubo umixujeme (cílem není získat kaši). Poté propasírujeme. To, co zbylo v sítku, naředíme vodou a krátce povaříme. Pak znovu propasírujeme. Toto uděláme ještě jednou. Zvažte si objem propasírovaného základu. Přidejte cukr tak, aby jeho množství bylo čtyřikrát menší (máte-li 1000 g šípkového základu, přidejte 250 g cukru). Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu. Ochutnejte, zda je marmeláda dostatečně sladká. Pokud je marmeláda dostatečně tuhá, můžeme ji plnit do sklenic.
- Tip: Když už je marmeláda hotová, ale stále ještě horká, vmíchejte do ní hořkou čokoládu. Na 1 kg propasírovaného základu (který jste vážili kvůli cukru) přijde 80 g hořké čokolády.
Zdroje info:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22762068/
https://www.eatweeds.co.uk/how-to-dry-store-rose-hips-rosa-canina
https://www.simplyrecipes.com/recipes/rose_hip_jam/
https://www.rivercottage.net/recipes/rosehip-syrup
Foto: Pixabay