Šípky pro vaše zdraví: v jakých receptech se dají použít

Šípek

Šípky jsou zdrojem vitamínu C, B, K a celé spousty dalších živin. Proto je škoda je nevyužít, když kolem nich chodíte. Kromě toho, že dokážou podpořit váš imunitní systém, mají ještě spoustu dalších pozitivních účinků. Je to například antioxidační aktivita šípků, díky které můžeme účinně bojovat proti volným radikálům. Ty by v lidském těle mohly způsobit celou řadu onemocnění. Šípky jsou vhodné také pro kardiovaskulární a trávicí systém člověka. Jakými způsoby si je můžeme pravidelně vychutnávat, když nechcete pít klasický šípkový čaj?

Šípkový džem

Šípkový džem má kyselou chuť, která je lehce ovocná. Příprava je velmi jednoduchá. Připravte si půl šálku sušených šípků zbavených semínek. Zalijte je šálkem pomerančové šťávy, přidejte 2 lžičky citronové šťávy a také lžičku strouhané pomerančové kůry. Přiveďte k varu a povařte 7 minut a vidličkou se snažte šípky nalámat na co nejmenší kousky. Poté, co směs vychladne na pokojovou teplotu, vmíchejte ¼ šálku medu. Promíchejte a skladujte v lednici ve sklenici s víčkem.

Šípky

Foto: Pixabay

Šípkový sirup

Do hrnce připravte půl šálku sušených šípků bez semínek a dva šálky vody. Přiveďte k varu. Poté teplotu varu snižte a vařte, dokud se voda nezredukuje na polovinu. Trvá to asi 45 minut. Následně sceďte přes jemné plátýnko. Do ještě teplé tekutiny můžete přidat 1 lžíci květu ibišku (není to povinné, ale ibišek dodá barvu i chuť navíc). Po vychlazení opět sceďte, pokud jste přidali ibiškový květ. Změřte objem tekutiny. Pak přidejte stejné množství medu, jako jste naměřili tekutiny. Uzavřete do láhve a skladujte v lednici.

Šípková tinktura

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se dají šípky využít, je připravit z nich tinkturu. Tento způsob ale vzniká namáčením šípků v alkoholu, proto tinktura není vhodná pro každého. Rozhodně by ji neměl užívat ten, kdo alkohol nechce nebo nemůže pít. Šípky nasekejte nahrubo a zalijte čirým vysokoprocentním alkoholem (slivovice, vodka). Nechte macerovat asi 3 týdny a poté sceďte. Používejte 20 kapek tinktury až čtyřikrát denně ve svých studených nápojích.

Užívání šípku

Vždy, když užíváte nějakou bylinku, byste si od ní měli po čase dát minimálně na pár měsíců pokoj. Není vhodné užívat bylinku, byť je bezpečná, nepřetržitě. To znamená, že také šípkové výrobky používejte například na podzim, abyste posílili svou imunitu, a poté už si dejte zase pár měsíců pauzu.

Zdroje info:

https://mommypotamus.com/rosehips-jam/

https://www.dumazahrada.cz/clanek/sipkova-tinktura-posili-organismus-a-doda-mu-zadouci-vitamin-c-20210916.html?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&pnespid=WeMi70QL_ycYjkyOt4HdSkxKpxY3mO94sVkRTPleYsDKT0OprykUxhHfP.djK7uZeaDu.tY

Foto: Pixabay