Sirup z kardamomu na imunitu – vyplatí se ho mít v lednici. Při prvních příznacích chřipky a nachlazení zafunguje jako zázrak
Sirup z kardamomu na imunitu – vyplatí se ho mít v lednici. Při prvních příznacích chřipky a nachlazení zafunguje jako zázrak. Kardamom je exotické koření používané běžně v indické a orientální kuchyni, které si čím dál častěji hledá cestu také do českých luhů a hájů nebo spíše kuchyní.
Kardamom, nesprávně kardamon, je původem z jižní až jihovýchodní Asie a k přípravě se používají dvě varianty:
-
Zelený kardamom – Elettaria cadamomum
-
Černý kardamom – Amomum subulatum neboli nepálský kardamom
Obě varianty se používají jako koření a nachází své uplatnění v kuchyni.
Kardamom a léčivé účinky
Semena kardamomu jsou bohatá na různé esenciální oleje, terpeny, škroby, bílkoviny, niacin, tiamin nebo riboflavin.
-
Prášek z kardamomu lze použít při trávicích obtížích jako je plynatost, křeče, podráždění žaludku či pálení žáhy.
-
Má močopudné účinky a může pomoci s dýchacími obtížemi jako je zápal plic či astma. Uplatní se také u bakteriálních či virových onemocněních, u žlučníkových či ledvinových kamenů a při zánětech.
-
Kloktání nálevu uleví při bolesti v krku a také pozitivně působí na dásně a zuby. Pánové mohou vyzkoušet také jeho afrodiziakální účinky.
Pozor při útrapách se žlučníkem, užití kardamomu v tomto případě konzultujte s lékařem, stejně jako ženy v případě těhotenství a kojení nebo lidé se srdečními obtížemi.
Foto: Pixabay
Sirup z kardamomu
Na přípravu sirupu z kardamomu si připravte:
-
Hrst kardamomu – tobolku
-
200 g krupicového cukru
-
Čtvrtlitru vody
-
2 limety
Tobolky kardamomu nasucho orestujte na pánvi. Vůně se uvolní během jedné minuty. Cukr s vodou svařte v hrnci tak, aby se cukr rozpustil na sirup. Do směsi přidejte kardamom nechte probublávat přibližně 2 minuty a poté vmíchejte limetkovou šťávu. Po vychladnutí dejte na tři dny do lednice.
Po třech dnech sirup sceďte a v chladničce uchovávejte 14 dní.
Můžete jej servírovat s perlivou vodou a čerstvou limetkou.
Jiný recept na sirup
Další možností, jak si vyrobit domácí sirup z kardamomu, je tato. Na sirup budete potřebovat:
-
Jeden a čtvrt šálku vody
-
Celý kardamom
-
Dva šálky cukru
Vodu s kardamomem přiveďte k varu a vmíchejte cukr tak, až se úplně rozpustí, snižte teplotu, zakryjte a vařte přibližně 15 minut.
Poté nechte mimo varnou desku vychladnou. Dejte do ledničky na tři dny a sceďte. Sirup v láhvi přechovávejte v chladu i několik týdnů.
Kardamom, kardamon, zdravotní účinky kardamomu, sirup z kardamomu, použití kardamonu
Zdroje: https://www.bylinkovo.cz/kardamom/https://bechermarket.cz/hubnuti/kardamon-ucinky/, https://cs.hiloved.com/easy-cardamom-jednoduchy-sirupovy-recept-pro-vase-napoje/, https://vseokoreni.cz/recepty/kardamomovy-sirup-na-tu-nejlahodnejsi-limonadu, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8917848/
Náhledové foto: Pixabay
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.