Skořice, kmín nebo zázvor podporují hubnutí. Nejsou jediné
Koření, jako je skořice nebo kmín, přidáváme do jídla především pro jejich chuťový profil. Málokdo si ale uvědomuje, že toto koření může poskytnout také mnohé zdravotní účinky. Například o kmínu se všeobecně ví, že působí proti nadýmání. Proto se přidává do pečiva, které v čerstvém stavu zase nadýmání podporuje. Koření vám ale může pomoci nejenom se zdravotními potížemi, ale také při hubnutí. Závisí na tom, jaké druhy koření zvolíte. To, které pomůže zhubnout, je naštěstí snadno dostupné.
Skořice
Skořice funguje při hubnutí hned na dvakrát. Pomáhá zahřívat náš organismus, který spálí více kalorií. Dále je ale užitečná také z toho důvodu, že díky skořici buňky našeho těla lépe reagují na inzulín. A to je právě ono: skořice pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi. Pokud například dojde k okamžitému poklesu hladiny cukru v krvi, dostaneme chuť na sladké. Skořici můžete přidávat nejenom do sladkých pokrmů, ale také do těch slaných. Připravte si zelené fazolky na másle a přisypte skořici. Přidat ji můžete také jen na toast zapečený s plátky jablka, do smoothie nebo kávy.
Kurkuma
Kurkuma je o něco méně používané koření. Pokud bychom se vydali do Indie, narazili bychom na něj na každém kroku. Pro kurkumu je typická žlutá barva, která je způsobena látkou zvanou kurkumin. A právě ten je prospěšný pro hubnutí. Jak? Snižuje akumulaci tuku a jeho ukládání. Přidat jej můžete do nejrůznějších pokrmů, jako jsou pečená masa, dresinky, rýže, ale také smoothie. Znáte zlaté mléko?
Foto: Pixabay
Zázvor
Zázvor je skvělé koření, které se vyznačuje velice silnou chutí. Také zázvor najdeme nejčastěji v indické kuchyni. Pomáhá urychlit funkci metabolismu, což znamená rychlejší a efektivnější spalování tuků. Můžete jej použít na přípravu čaje, ale také do nejrůznějších pokrmů. Pokud na něj nejste zvyklí, používejte jej na začátku v malém množství.
Hořčičné semínko
Zatímco jej používáme nejčastěji jen na ochucení okurkového nálevu, ani netušíme, že skrývá obrovské zdravotní účinky. V souvislosti s hubnutím hovoříme o zrychlování metabolismu a efektivnějším spalování kalorií. Hořčičná semínka poslouží při výrobě domácí hořčice, ale také při vaření nejrůznějších pokrmů. Můžete je koupit vcelku nebo mletá. Zkuste si z nich uvařit hořčičnou omáčku.
Česnek
Česnek je jedna z nejdravějších potravin vůbec. Používá se v nejrůznějších pokrmech. V české kuchyni je hojně využívaný, takže jednotlivé pokrmy nemusíme vůbec navrhovat. Česnek obsahuje složku zvanou alicin, která pomáhá bojovat se špatným cholesterolem a reguluje hladinu cukru v krvi.
Kmín
Také kmín je běžný v indické kuchyni. V té české má ale také hojné zastoupení, přidáváme jej k pečenému masu, do polévek a celé spousty dalších pokrmů. Kmín podporuje zdravé trávení. Můžeme jej koupit ve formě prášku, drcený nebo celý.
Zdroje info:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464621000980
https://www.practo.com/healthfeed/healthy-spices-for-weight-loss-28430/post
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30799194/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25766448/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31357923/
Foto: Pixabay