Skvrnitá rajčata – mohou vašemu zdraví uškodit?
Určitě to také znáte. Při pohledu do košíku si nejste jistí, které plody vyhodit, a které bez obav uklidit do kuchyně. Dnes si ukážeme deformace plodů, jež vaše zdraví nijak ohrozit nemohou, a navíc přidáme jeden dobrý tip pro samotnou sklizeň.
Z botanického hlediska jsou rajčata ovocem. Do salátu s mozzarelou si tak vlastně přidáváte bobule. Jejich nutriční hodnota je významná. Na prvním místě je určitě třeba jmenovat vysoký obsah vitamínu C. U plodů, jež mohly plně vyzrát na slunci, se lze dostat až k hodnotě 300 mg na jeden kilogram rajčat. A zapomenout nesmíme ani na provitamin A, vitamíny B6 a B12 nebo vitamín PP.
Když jsou rajčata zdeformovaná a zjizvená
Zdobí plody z vaší zahrádky nevzhledné nekrotické jizvy nebo vypadají, jakoby na nich zespoda narůstal jiný plod? Nebojte se, jde o následek srůstu prašníků se semeníkem a nikoli o chorobu. Konzumace těchto plodů je absolutně bezpečné, jen zkrátka nevyhrají žádnou cenu na soutěži krásy.
Zdroj obrázku: Pixabay.com
Žluté a zelené skvrny na plodech
Zelené límce nebo žluté kapuce jsou známkou fyziologické poruchy v dozrávání. Bývá způsobena sluncem a také se jí nemusíte bát. Žluté skvrny během skladování často mizí, zelené naopak ne, ale nebezpečné nejsou žádné z nich. Rajčata v klidu snězte.
Černé skvrny ve spodní části
Tady je to dvojsečné. Primárně jde o důsledek deficience vápníku, která právě tmavě hnědé skvrny ve spodní části plodů vytváří (děje se to u i u paprik). Během období sucha se pak zpravidla propadnou. Ovšem je-li jejich okolí tvrdé a rajčata jinak vypadají zdravě, stačí je vykrojit (nechutnají dobře) a rajčata sníst. Ovšem jsou-li rajčata v jejich okolí měkká,svědčí to o napadení saprofytickými houbami. A tyto plody už ke konzumaci vhodné nejsou.
Bonus: jak na správnou sklizeň
Chcete si užít maximálně chutná rajčata? Pak je vždy sklízeje se stopkou jako Italové. Uvidíte, že se vám tento malý trik bohatě vyplatí.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.