Sladká chuť může být i umělá. Sladidla, jež nestvořila příroda, a jejich role v naší výživě
Vedle přírodních sladidel, řepného a třtinového cukru, existují i umělá. V potravinářství patří mezi přídatné látky, které jsou součástí nejen potravin pro diabetiky či pro redukční dietu. Jak je to s jejich zdravotními účinky na lidský organismus?
Jsou umělá sladidla zdravá?
Původní účel umělých sladidel byla náhrada přírodního cukru. První náhradní sladidlo bylo syntetizováno už v roce 1879. Jednalo o sacharin, který patří k nejvíce rozšířeným umělým sladidlům. K jejich většímu rozvoji došlo v Americe po druhé světové válce v 50. a 60. letech. Najít sladidlo, které by mělo optimální chuť, nebylo zase tak jednoduché. Velmi často tato sladidla disponovala kovovou pachutí, což je vyřazovalo z běžného používání.
Umělá sladidla, která jsou součástí výroby některých potravin, jsou obvykle schválená a zdravotně nezávadná. Přesto je na místě zejména dětem omezit přísun produktů, které umělá sladidla obsahují. Důležité je dodržovat stanovené limity a vyhýbat se nákupu příliš levných produktů, u nichž mohou být tyto limity překročené.
Foto: Pixabay
Sacharin (E954)
Je 500× sladší než nejběžnější disacharid, kterým je sacharóza (řepný cukr). Do organismu se 95 % vstřebává v tenkém střevě a jen minimum sacharinu jde do orgánů. Jeho určitou nevýhodou je nahořklá chuť.
Acesulfam K (E950)
Doporučená denní dávka acesulfamu je 0 až 15 mg/kg. Jeho kalorická hodnota se rovná nule, nepoškozuje zuby a nemá vliv na sekreci inzulinu. Do organismu se rychle absorbuje a také vylučuje.
Aspartam (E951)
Patří mezi nejvíce sledovaná umělá sladidla. Sladí asi 200× více než sacharóza a na trhu ho najdete pod různými obchodními značkami (NutraSweet, Irbis). V lidském organismu se rozkládá na aminokyseliny a methanol. Toto umělé sladidlo je nevhodné pro osoby s fenylketonurií, což je dědičné metabolické onemocnění. Ti, kteří tímto onemocněním trpí, nejsou schopni zpracovat fenylalanin, který je obsažený v aspartamu. Vlivem vysoké koncentrace v krvi dochází k poškození mozku. U citlivějších osob může konzumace aspartamu vyvolat bolesti hlavy.
Cyklamáty (E952)
Toto náhradní sladidlo sladí 30 až 50× více než sacharóza. Cyklamáty jsou oblíbené zejména díky své levné výrobě. V 70. letech minulého století se staly předmětem studií, které měly ozřejmit jejich účinky na lidský organismus. Studie ale žádné negativní účinky nepotvrdily a dnes je toto sladidlo považováno za bezpečné.
Náhledové foto: Commons Wikimedia.org / By Myling – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3951341
Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.