Slavnostní zákusek bez cukru (nejen pro diabetiky) – odlehčete si jídelníček opravdu zdravě
Sladké zákusky patří ke každé rodinné oslavě, svátkům či nedělní kávičce. Máme-li v rodině diabetika, nebo jej pozveme na návštěvu, je vhodné připravit nějaký zákusek i pro něj, aby si mohl bez rizika také zamlsat a necítil se odstrčený. Mnoho zákusků určených pro diabetiky může konzumovat celá rodina a tak jej nemusíme dělat zvlášť.
Specifika dia zákusku
Dezert vhodný pro diabetiky se neřídí jen množstvím cukru. Sacharidy obsahuje i mouka a velké nebezpečí je v kombinaci s vysokým obsahem tuku. Proto není vhodné například linecké těsto, i když cukr nahradíte sladidlem. Aby si diabetik mohl dopřát třeba linecké cukroví, přidává se do těsta místo tuku tvaroh. Také mouka je lepší celozrnná, obsahuje více vlákniny a má nižší glykemický index.
V mnoha případech se mouka nahrazuje třeba fazolemi nebo se do dezertu nepoužije vůbec. Pozor se musí dát i na velmi sladké ovoce. Proto je lepší vybrat speciální recept pro diabetiky, a neupravovat jen klasický recept z kuchařky. I tento dezert však má určitou kalorickou hodnotu, se kterou je třeba v celkovém množství denních kalorií počítat. Dnes jsme si pro vás připravili recepty na tyto dobroty, tak si je užijte:
- Roláda bez mouky
- Netradiční bábovka s tvarohem nejen pro diabetiky
Foto: Pixabay
Netradiční bábovka s tvarohem nejen pro diabetiky
Ingredience:
- 5 vrchovatých lžic celozrnné mouky (dle vašeho výběru)
- 1 lžíce oleje (olivového nebo jiného)
- 4 lžíce medu
- 2 vejce
- 500 g polotučného jemného tvarohu ve staniolu
- 5 lžic mléka
- 2 jablka (oloupaná a nastrouhaná nahrubo)
- hrst vlašských ořechů (nasekaných nahrubo)
- skořice
- na špičku nože sody bikarbony
- olej a trocha strouhanky na vymazání a vysypání formy
Postup:
- V míse smícháme mouku, 1 vejce, olej, 2 lžíce medu, mléko a sodu. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku nebo do menšího pekáčku.
- Na těsto rozložíme jablka smíchaná se skořicí a ořechy.
- Tvaroh vyšleháme s vejcem a zbylým medem a naneseme na jablka. Hmotu můžeme rozdělit napůl a do části přidat lžíci kakaa.
- Bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme přibližně hodinu. Pokud by tvaroh rychle hnědl, přikryjeme bábovku pečícím papírem. Jakmile se těsto odděluje od stěn a tvaroh na vrchu lehce popraská, je bábovka upečená.
- Bábovku vyndáme z trouby a necháme ji zcela vychladnout. Teprve potom vyklopíme. Na závěr ji můžeme pokapat rozehřátou vysokoprocentní čokoládou.
Roláda bez mouky
Ingredience:
- 6 velkých vajec
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce cukru nebo sladidla
- 2 kelímky smetany ke šlehání
- 2 sáčky ztužovače šlehačky bez cukru
- 1 banán nebo 10 ks jahod či jiné ovoce
- mleté ořechy, kokos nebo kakao na posypání
Postup:
- Žloutky oddělíme od bílků.
- V jedné míse vyšleháme bílky se lžící cukru (cukr v tomto dezertu můžeme klidně použít, jiné sacharidy neobsahuje, ale lze použít i vaše oblíbené sladidlo).
- V druhé míse vyšleháme žloutky se zbývajícím cukrem do světlé nadýchané pěny, vmícháme kakao a nakonec sníh.
- Těsto rozprostřeme na pečící papír a zprudka upečeme. Ořízneme okraje a necháme vychladnout.
- Vyšleháme šlehačku se ztužovačem a nakrájíme ovoce, roláda je však skvělá i bez něj.
- Těsto rozvineme, pomažeme částí náplně a poklademe ovocem.
- Zavineme, zbytek krému namažeme po celém povrchu a posypeme ořechy.
- Necháme v lednici několik hodin vychladnout a ztuhnout.
Zdroje: https://www.cukrovka.cz/fazolove-brownies, https://www.toprecepty.cz/recept/8270-netradicni-tvarohovy-dia-moucnik/, https://www.vareni.cz/recepty/terezcina-rolada/, https://www.cukrovka.cz/zivotosprava-2
Náhledové foto: Pixabay
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.