Sleď: superzdravá ryba, která podporuje srdce, mozek i imunitu
Sleď považujeme za jednu z nejzdravějších ryb, které můžete konzumovat. Obsahuje totiž ještě nižší obsah rtuti než třeba tuňák, takže se doporučuje také těhotným ženám. Tato ryba je široce dostupná, a to i v menších supermarketech. Problémem ale je, že zakoupit si ji můžete obvykle ve formách, které až tak zdravé nejsou: naložené v slaných nálevech nebo dokonce v remuládách. Takové pokrmy byste měli konzumovat s opatrností, zejména pokud máte problémy s vysokým tlakem.
Sleď nabízí kvalitní bílkoviny
Kromě bílkovin ve sledích najdete také celou řadu vitamínů a minerálů, které jsou prospěšné pro vaše zdraví. Použijte je také jako zdroj zdravých tuků – omega-3 mastné kyseliny jsou skvělé pro zachování zdraví srdce. Jestliže si koupíte čerstvou rybu, pak se zaměřte na její zdravé úpravy. Doplníte tak vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a minerály, jako například železo, zinek, jód a další. Pokud ze své strany eliminujete těžké kovy, pak je sleď pro vás jako dělaný! Nehromadí se v něm totiž rtuť ani žádné jiné těžké kovy.
Pozor na obsah soli
Nakládaný sleď byste ale neměli jíst v neomezeném množství. Má totiž velké množství soli a sodíku. Díky jeho konzumaci tak překročíte svou potřebu soli – a to klidně několikanásobně. Je pravděpodobné, že už tak jíte více soli, než je zdrávo, takže byste se nakládaným sleďům měli raději vyhýbat. A v čem je sůl tak nebezpečná? Díky ní si můžete zadělat na problémy s vysokým tlakem, s čímž souvisí také vaše kardiovaskulární zdraví. Navíc zatěžujete i své ledviny.
Sleď plný soli není pro každého
Když už si nakládaného sledě dopřejete, mělo by to být výjimečně. A rozhodně byste jej neměli jíst, pokud se léčíte s hypertenzí, aterosklerózou či jinými srdečními onemocněními. Prodělali jste infarkt myokardu? Ani pro vás nejsou nakládaní sledi vhodní. Vyhýbejte se jim i v případě těhotenství či kojení. Nepodávejte je malým dětem.
Sleď v omáčkách a marinádách
Když kupujete sledě, kupujte si ty čerstvé. Jakékoli omáčky a marinády mohou obsahovat nejenom sůl, ale další nebezpečné konzervační látky. O těch už jste určitě slyšeli, že se na vašem zdraví podepíšou negativně.
Alergie na sledě
Na sledě můžete mít alergickou reakci. Poznáte ji podle otoků těla a vnitřních orgánů. Zaznamenáte též kožní potíže, jako je vyrážka, zarudnutí nebo svědění kůže. Alergie se může vyvinout, i když už jste sledě předtím jedli, a žádné nežádoucí reakce u vás nevznikly.
Zdroje info:
https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-sledzie-kto-i-dlaczego-nie-powinien-jesc-popularnej-ryby,nId,6611474#google_vignette
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8470268/
Foto: Pixabay