Šlehačková vánočka: další verze tradičního vánočního pečiva

Vánočka

Mysleli jste si, že vánočka je jen jedna? Tak to jste se spletli. Toto vánoční pečivo si můžete dopřát v různých variantách. A to se nebavíme jen o různých ingrediencích, ale také o různých tvarech. Jistě, ten váš recept je jistě ten nejlepší. Avšak čas od času se vyplatí vyzkoušet něco nového. A začít můžete něčím tak tradičním, jako je právě vánočka.

Historie vánočky

Uvádí se, že první vánočky nebyly pletené. Těsto velmi podobné tomu dnešnímu vzniklo už ve 14. století. Tehdy se výrobku říkalo calta a ano, pekla se na Vánoce. Zaplétání se začalo dělat až v 16. století. Stále ještě se ale jednalo pouze o záležitost, kterou prováděli profesionální pekaři. Doma si lidé začali péct vánočku až v 18. století. Vánočka byla po celou dobu symbolem hojnosti a štěstí zřejmě kvůli tomu, jak těsto při kynutí nabývalo. Měli byste upéct tolik vánoček, kolik je členů rodiny.

Vánočka
Foto: Pixabay

Šlehačková vánočka – recept

Na přípravu šlehačkové vánočky budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky (může být napůl s polohrubou),
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%),
  • 100 ml vlažného mléka,
  • 2 vejce,
  • 1 sáček instantního droždí,
  • 10 g vanilkového cukru,
  • 100 g cukr krupice,
  • citronová kůra,
  • rozinky v rumu,
  • 2 lžíce rumu to těsta,
  • ½ lžičky soli,
  • vejce na potření,
  • mandle na posypání.

Postup je poměrně jednoduchý. Pro ty, co ještě nemají zkušenosti s kynutým těstem, je třeba uvést také postup na jeho přípravu. V případě instantního droždí není potřeba připravovat kvásek. Smíchejte mouku, oba cukry, citronovou kůru, sůl a sušené droždí. Smetanu o pokojové teplotě smícháme s vejci a rumem a poté přilijeme k mouce. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Nakonec do těsta zapracujeme i rozinky. Necháme kynout 2 hodiny – avšak v průběhu kynutí tak dvakrát propracujte. Vánočku zapleťte dle oblíbeného způsobu, například:

  • Těsto rozdělte na 8 stejných částí, z nich vyválejte hady/válečky. Spodní vrstvu tvoří „cop“ zapletený ze čtyř pramenů, na něm je „cop“ ze tří pramenů. Posledního hada rozpulte podélně a zatočte ho překládáním přes sebe. ten tvoří vršek vánočky.

Zapletenou vánočku nechte kynout asi hodinu. Aby se vám nesesunula, můžete použít špejle, které do ní zapícháte. Potřete ji vejcem, ozdobte mandlemi a pečte na 180 °C asi 8 až 10 minut. poté přikryjte alobalem a pečte na 150 °C asi 45 minut. To, jestli je upečená je možné poznat podle špejle – píchněte jí do vánočky. Pokud vytáhnete suchou špejli,máte hotovo. Vytáhnete-li špejli obalenou těstem, pečte dál.

Zdroje info:

https://www.toprecepty.cz/recept/65004-slehackova-vanocka/

https://www.apetitonline.cz/menu/vanocka-pokazde-jinak-overene-recepty-od-testa-po-pleteni

Foto: Pixabay