Smažení bez oleje? Jde to s pomocí jednoduchého triku

Smažené hranolky

Smažené pokrmy rozhodně nejsou lichotivé pro naši postavu. Jejich nevýhodou je ale to, že jsou tak chutné! Pokud se snažíte udržet si štíhlou linii, neznamená to, že se smažených pokrmů musíte vzdát úplně. Smažené pokrmy nejsou špatné jen tím, že jsou tučné, jsou také špatná pro vaše játra. Se smaženým jídlem bychom to rozhodně přehánět neměli, existuje ale několik triků, jak smažit bez výčitek svědomí.

Oleje na smažení

Když už smažíte, nikdy nepokládejte potraviny do oleje, který ještě není úplně rozpálený. Má to za následek to, že potravina do sebe nasákne velké množství oleje. Příliš vysoká teplota může zase způsobit to, že se jídlo rychle spálí. Taková jídla mohou být na povrchu už lehce načernalá, uvnitř ale mohou být syrová – a to přináší další zdravotní rizika (například jedná-li se o syrové maso). Spáleniny jsou zase karcinogeny.

Smažení

Foto: Pixabay

Když už olej, tak který?

Pokud už si vybíráte, který z olejů či tuků byste měli použít, nejvíce se doporučuje extra panenský olivový olej a arašídový olej, protože jejich kouřový bod je 180 °C. To znamená, že na nich můžete usmažit všechna jídla bez toho, že by se na nich vytvářely zdraví škodlivé látky (za předpokladu, že nepřekročíte tuto teplotu).

Smažení bez oleje

Tím trikem na smažení bez oleje je použití glukózy. Ta taje při 160 °C a odolává až 190 °C. Díky glukóze může na vašich pokrmech dojít k vytvoření vynikající krusty, kterou na smažených jídlech oceňujeme. Glukózu nasypte do kastrolu (dostupná je obvykle ve formě prášku) a zahřívejte, až se změní na tekutou. Je zapotřebí ji neustále míchat. Jakmile se začnou vytvářet bublinky v tekuté glukóze, můžete začít vkládat potraviny.

Co všechno se dá připravit v glukóze?

Ideální jsou sladká smažená jídla, jako jsou koblihy nebo palačinky. Lze ji ale také použít k přípravě kotlet, ryb a dalších smažených pokrmů. Vhodné je použití kuchyňského teploměru, který zajistí, že teplota glukózy nestoupne nad doporučenou hodnotu (maximální teplota je 190 °C). K takovým jídlům není nutné přidávat sůl. Také buďte opatrní, protože smažení v glukóze je obvykle kratší, než smažení v oleji.

Zdroj: https://www.chedonna.it/2020/12/30/friggere-senza-olio-senza-grassi-trucco/

Foto: Pixabay