Smažení na vzduchu, vaření v páře – přinášíme tipy pro zdravé vaření!

Zdravé vaření

Jídlo nemusí být mastné a plné cukru, aby chutnalo. Pravdou je, že pokud jste na taková jídla zvyklí, může vám chvilku trvat, než se přeorientujete na zdravější stravu. Pravdou totiž je, že tuk je nositelem chuti. Pokud jeho množství v pokrmu rapidně poklesne, může vám začít chybět. Podobné to je s cukrem. Při jeho konzumaci dochází v mozku k uvolňování stejného hormonu, jaký se uvolňuje u uživatelů drog. S nadsázkou se dá tedy říci, že cukr je v podstatě tolerovanou drogou.

Proč je důležité zdravé vaření?

Pokud se naučíte připravovat potraviny šetrněji, pak z nich získáte mnohem větší množství živin. Navíc tím můžete prospět své postavě – je pravděpodobné, že zhubnete, pokud si osvojíte některá z následujících pravidel. Kromě toho se vyhýbáte nezdravým součástem pokrmů, které mohou způsobit natolik závažná onemocnění, jako je například rakovina. Navíc můžete pociťovat mnohem více energie a chlubit se budete lesklejšími vlasy a zdravě vypadající pokožkou.

Břicho

Foto: Freeimages

Proč začít vařit v páře?

Za tímto účelem si můžete pořídit speciální parní hrnec, nicméně stejného efektu docílíte také prostřednictvím malého pařáčku (vějíře), který se používá na knedlíky. Vařená zelenina není tak chutná a nevypadá tak vábně, jako ta dušená. Velké množství vitamínů a živin se totiž vypaří do vody. Vaření v páře minimalizuje množství oleje a v neposlední řadě také soli, protože připravované potraviny si zachovají svou chuť.

Nesmažte! Zvolte raději troubu.

Fritovací hrnec, do kterého lijete litry oleje, raději vyhoďte. Na přípravu svých oblíbených pokrmů, jako jsou hranolky, použijte raději troubu. Pečení nevyžaduje tolik oleje, proto je kaloricky výhodnější alternativou. I v troubě můžete vytvořit křupavou texturu a šťavnaté pokrmy. Pravdou je, že to bude trvat déle. Vhodnou možností je horkovzdušná fritéza, v níž pečení probíhá rychleji, než v klasické troubě.

Pozor na vysoké teploty!

Vaření při vysokých teplotách, ať už při smažení či grilování, může v mase vytvořit škodlivé chemikálie, známé jako heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky. Jedná se o látky, které jsou spojovány s rakovinou, dokážou totiž způsobit změny v lidské DNA. Jakmile má maso hnědou barvu, jsou v něm tyto chemikálie přítomné.

Vyhýbejte se cukru i umělým sladidlům!

Cukr našemu tělu nic nedává. Proto bychom jej měli používat v co nejnižším množství. Navíc obsahuje velké množství kalorií, což štíhlé postavě rozhodně nepomáhá. Umělá sladidla sice neobsahují tolik kalorií, ale mohou být ještě větší hrozbou. Člověk si totiž myslí, že když nejsou tak kalorická, může jich spotřebovat více. Vzhledem k větší sladkosti se může do krve uvolnit velké množství cukru – což ještě více podporuje chuť na sladké.

Zdroje info:

https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/kitchen-gadgets-for-healthy-cooking/

https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/17-healthy-cooking-tips.h19-1592991.html

Foto: Freeimages