Snadné zdroje bílkovin, které možná přehlížíte

Čočka

Za hlavní zdroj bílkovin považujeme zejména maso. Vegetariáni ale vědí, že existuje také celá spousta bílkovin, které pochází z rostlinného zdroje. A tyto bílkoviny jsou neméně důležité. Bohužel je nejíme tak často, jak by si zasloužily, či alespoň tak často, jako jíme maso. Pokud si myslíte, že je potřeba váš jídelníček obohatit o bílkoviny, můžete vsadit na následující přehlížené druhy.

Čočka

Pokud srovnáme cenu masa a čočky, zjistíme, že čočka je oproti masu neúměrně levnější. Neznamená to však, že je o to méně kvalitní. Naopak! V jednom šálku čočku zkonzumujeme asi 18 gramů bílkovin. Navíc také 16 gramů vlákniny, což je až 80 % vaší denní potřeby. A nezapomeňte: čočku nemusíte jíst jen nakyselo. Existuje spousta zdravých a chutných receptů, které jistě oceníte.

Hrách

Hrách je další možností, jak získat denní potřebu bílkovin, a přitom nejíst maso. Hrachový protein se používá pro výrobu nejrůznějších zpracovaných potravin. Z mletého či rozmixovaného hrachu si můžete připravit celou řadu pokrmů, včetně různých kuliček či placiček. Také hrách je kromě bílkovin bohatý na vlákninu.

Vejce

V jednom vejci je skryto asi 6 g bílkovin. Připravit si je můžete velice snadno a poslouží jako snídaně, oběd i večeře. Vejce natvrdo se často používají také jako svačinka mezi jednotlivými jídly. I když se jim vyhýbají lidé, které trápí vysoký cholesterol v krvi, není k tomu důvod. Cholesterol se vyskytuje pouze ve žloutcích a jejich vliv na krevní cholesterol je zanedbatelný. Žloutek bychom neměli vynechávat, protože většina živin z vajec, je obsažena právě v něm. Obsahuje například cholin, vitamín D, vápník, železo, zinek, vitamín B12, antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny.

Vejce

Foto: Pixabay

Rostlinné proteinové prášky

Proteinové prášky jsou způsobem, jak navýšit svou spotřebu bílkovin a přitom přijmout jen malé množství sacharidů a tuků. Přidat je můžete do svých oblíbených pokrmů, jako jsou například smoothie, chia pudinky připravované den předem, květáková kaše, ovesné kaše a podobně.

Řecký jogurt

V jednom kelímku řeckého jogurtu můžete v závislosti na značce najít 11 až 14 gramů bílkovin. Má neutrální chuť, takže jej můžete použít pro přípravu sladkých i slaných pokrmů. Tak například s ovocem, medem, oříšky a semínky si jej můžete vychutnat na sladko. Pokud jej přidáte do zeleninových salátů, můžete si jej užít na slano.

Zdroje info: https://www.health.com/nutrition/high-protein-foods-not-to-overlook, https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/protein-sources, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5872778/

Náhledové foto: Pixabay