Špaldová mouka: Je zdraví prospěšná, nebo ne?
Trendy se ve stravování mění neustále. Platí to i o pečivu a mouce, které momentálně není moc populární. A špalda? Je to s ní stejné nebo prospívá našemu zdraví? To se dozvíte v následujících řádcích.
Co je vlastně špalda?
Špalda je velmi starý druh pšenice, který se pěstuje po celém světě. Pěstovala se už ve starověku, kde si na ní pochutnávali Keltové nebo Germáni, ale postupně zájem o ní upadal a špaldu nahradila šlechtěná pšenice. Dnes je však špalda znovu vyhledávána, protože je považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice. Ze špaldy se vyrábí například špaldová káva, špaldové rizoto tzv. špladoto nebo se využívá pro výrobu zeleného kaviáru.
Špaldové těstoviny ano nebo ne?
Na internetu a v různých článcích se dozvíte, že špalda je zdraví prospěšná. Obsahuje sacharidy, bílkoviny, minerály a spoustu vitamínů. Najdeme v ní také více manganu, mědi a zinku než v pšenici. Má to, ale i jistá úskalí. U kupovaných výrobků jako jsou těstoviny, je mnohdy jedno, zda jsou to obyčejné nebo špaldové těstoviny. Do jejich výroby totiž nevidíme, takže je někdy lepší využít pomalé sacharidy z brambor, batátů nebo hnědé rýže.
Vyrobte si špaldovou mouku sami
Nad výrobky ze špaldy opravdu kontrolu mít nemůžeme, ale existuje špaldová mouka a ta závadná být nemůže. Špaldová mouka se používá k pečení domácího chleba i k zahušťování do koláčů. Tato mouka rozhodně dodává na nutriční hodnotě i chuti. Chutná a hlavně zdravá je i špaldová kaše, kterou se dá nahradit mléčná výživa. Špalda na rozdíl od pšenice nezahleňuje. Je dobře stravitelná a sacharidy z ní se uvolňují postupně, takže se nemusí člověk bát ani přibírání na váze. Špalda je tak vhodná pro diabetiky i pro ty, co mají oslabenou imunitu. Pokud si ze špaldy chcete něco vyrobit, kupte si zrna v biokvalitě. Tu rozvaříte nebo umelete na mouku a můžete si udělat třeba špaldové palačinky či sušenky.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Studentka logopedie se zájmem nejen o řeč, ale i o zdraví, přírodu,cestování, čtení knih a další. Snad texty nikoho neurazí a budou se líbit.