Sváteční pomazánky nemusí být těžké. Mohou prospět trávení!
Sladké cukroví, alkoholické nápoje, sodovky, smažené pokrmy jako jsou řízky nebo kapr – to všechno k vánocům patří. Nicméně je to velká zátěž pro náš organismus, obzvláště, pokud se po zbytek roku snažíte jíst zdravě. Chcete-li se vyhnout nechtěným problémům, jako jsou bolesti břicha, nadýmání a zácpa, je dobré si toto potěšení rozdělit do několika dnů. K vánocům i oslavám Nového roku patří také pomazánky. A právě do nich se dají přidat přísady, které mohou trávení pomoci.
Pomazánky s listovou zeleninou
Listová zelenina, jako je špenát, kapusta, saláty či klíčky, můžete přidat rovnou do pomazánky nebo jimi nazdobit své chlebíčky či jednohubky. Pomáhají činnosti vašich střev proto, že jsou bohatým zdrojem nejrůznějších minerálů, zejména draslík a hořčík. Snižují zánět ve střevě a neutralizují mnoho kyselin, takže dobře fungují i proti potravinám, která překyselují organismus. Kromě toho si z listové zeleniny můžete připravit zdravé smoothie, kterým můžete začít každý sváteční den!
Fermentované potraviny pro další chuťový tón
Dalo by se říct, že na trávení není nic lepšího než fermentované potraviny. Kromě skvělé chuti vás potěší také obrovským množstvím prospěšných bakterií, které mohou zlepšit zdraví střev a snížit zánětlivost v nich. Jsou výživou dobrých bakterií ve střevě, zatímco brání usazování těch špatných. Mezi fermentované potraviny patří kimchi, kysané zelí, nakládané okurky, bílý jogurt, kefír. Jejich konzumace vede také k lepšímu imunitnímu systému.
Obohaťte pomazánky o vlákninu
Bez vlákniny se zdravé trávení prostě neobejde. Vláknina totiž podporuje zdraví pohyb střeva, čímž pomáhá předcházet zácpě. Vláknina je obsažena v ovoci a zelenině, celozrnných výrobcích (pečivo, těstoviny), ale také v potravinách, jako je quinoa či sladké brambory. Pravdou je, že jen málo lidí jí dostatečné množství vlákniny, takže bychom se na její příjem měli zaměřit i mimo sváteční dny. A ještě jedna rada: pokud jíte hodně vlákniny, dodržujte také pitný režim!
Omega-3 mastné kyseliny
Střeva jsou naší první obrannou linií, proto bychom se měli zaměřit na konzumaci takových potravin, která snižují jejich zánětlivost. Mezi ně patří i omega-3 mastné kyseliny, jejichž zdrojem je losos, makrela, sardinky, ančovičky, pstruh, ořechy (hlavně mandle a vlašské ořechy), semínka (chia, lněná, konopná). I z nich se dají připravit pomazánky, ale poslouží i jako ozdoba.
Zdroje info:
https://www.cnbc.com/2023/12/23/eat-these-gut-friendly-foods-during-the-holidays-say-experts.html
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9525489/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9003261/
Foto: Unsplash