Sýr: tipy pro jeho správné skladování
Vyhazování potravin je celosvětový problém. Abychom minimalizovali množství jídla, které vyhodíme, neměli bychom ho kupovat více, než ho sníme. Z tohoto důvodu je dobré naplánovat si jídelníček dopředu a nakoupit si věci, které na přípravu pokrmů potřebujete. Někdy bude potřeba zajít do obchodu víckrát než jednou za týden, protože například pečivo nebo některé mléčné výrobky tak dlouho nevydrží. Nejinak je tomu se sýry.
V čem skladovat sýry?
Obvykle si sýry přineseme domů v plastovém obalu. Ten ale není pro delší skladování příliš dlouhý, protože je neprodyšný. Sýr je přitom „živý“ a potřebuje dýchat. Pokud jej tedy necháme v neprodyšném obalu, může se to projevit na jeho chuti a někdy také struktuře. Při dlouhodobém skladování se samozřejmě mohou vytvořit různé bakterie. K dostání je speciální balicí papír na sýry. Kupujete-li gurmánské sýry, a to často, pak se vám vyplatí do něj investovat. Pro občasné použití si vystačíte s klasickým pečícím papírem.
Foto: Pixabay
Jak sýr zabalit?
Připravte si svůj kousek sýra a podle jeho velikosti si ustřihněte pečící papír nebo papír na sýry – velikost papíru by měla být třikrát větší než velikost sýru. Umístěte sýr tak, aby jeho tenčí konec směřoval do středu. Poté postupně přehýbejte papír tak, aby byl sýr obalen a žádná jeho část nečouhala z papíru ven. Papír můžete zajistit trochou lepicí pásky. Fixem na papír poznačte, o jaký druh sýra se jedná a kdy jste ho balili.
Tvrdý sýr
Tvrdé sýry začínají po oddělení od syrovátky dehydratovat. Čím méně vody je v sýru, tím je sýr tvrdší. Navzdory jeho jménu nechceme, aby byl sýr tvrdý jako kámen. Chladničky procese dehydratace urychlují. Proto je skladujeme v otevřeném plastovém sáčku, který zabrání přílišné ztrátě vlhkosti a umožní sýru dýchat.
Modrý sýr
Modré sýry (někdy je označujeme též jako plísňové sýry) skladujeme v dostatečné vzdálenosti od ostatních sýrů. Má obvykle velmi silnou chuť, která by se mohla projevit i u sýrů skladovaných v bezprostřední blízkosti. Modré sýry jsou vhodné k zabalení do pečícího papíru či speciálního papíru na sýry.
Měkký sýr
Zde se názory trochu rozcházejí. Tak například Camembert nebo Brie můžete skladovat jak v papíru (pečícím, na sýry) nebo také v plastu. Podle některých je to totiž právě plastový obal, který zabraňuje vysychání sýra. Mozzarellu nebo ricottu skladujeme v přírodní tekutině v plastovém obalu.
Zdroj: https://food52.com/blog/9235-how-to-store-cheese
Náhledové foto: Pixabay