Syrová zelenina nemusí být vždy nejlepší. Květák, lilek či bramboru raději uvařte

Květák

Zelenina je důležitou součástí lidské stravy. Měla by být součástí každého pokrmu, který si za den dáte. Je totiž zdrojem důležitých vitamínů, živin, ale také vody a vlákniny. Mohou zasytit a přitom obvykle obsahují jen malé množství kalorií. To ale neznamená, že bychom měli jíst zeleninu pouze v případě, že se snažíte zhubnout! Nejvíce zeleniny prý obsahuje syrová zelenina. Na druhou stranu ale existují takové druhy zeleniny, které bychom syrové rozhodně jíst neměli!

Brambory mohou způsobit trávicí obtíže

Syrové brambory obsahují solanin, který má na lidský organismus toxické účinky. Abyste se jím otrávili, museli byste sníst velké množství syrových brambor (což by vám asi stejně nechutnalo). Avšak zvracení, průjem či bolesti břicha může způsobit i menší množství. Při vaření dochází k rozkladu solaninu, takže vařené brambory už jsou zcela bezpečné na konzumaci. Zelené brambory obsahují větší množství solaninu.

Lilek
Foto: Unsplash

Lilek je nebezpečná zelenina

Lilek obsahuje solanin, jehož negativa jsme uvedli už u brambor. Kromě toho tato toxická látka snižuje vstřebávání vápníku. Dobrou zprávou je to, že syrový lilek by vám pravděpodobně stejně nechutnal. Zažívací problémy, které vám hrozí, za takový pokrm rozhodně nestojí. Vařením, pečením, grilováním se nejenom zbavíte solaninu, ale zlepšíte také chuť a strukturu lilku.

Brukvovitá zelenina

Květák, kapusta, zelí či brokolice vám na rozdíl od lilku a brambor mohou dobře chutnat i syrové. Nutno ale říci, že obsahují sacharidy, které jsou těžko stravitelné, což může způsobit mnohé gastrointestinální potíže. Vařením usnadňujete trávení těchto sacharidů, ale také dalších živin v nich obsažených. Lehkým dušením můžete zachovat maximální množství živin, které se lépe vstřebávají. Například zelí se často používá v salátech, ale jeho potenciální nebezpečí spočívá v tom, že může obsahovat škodlivé bakterie jako E. coli. I jich se zbavíte tepelnou úpravou.

Fazole a jejich klíčky

Syrové fazole po namočení změknou a už by se daly konzumovat. To ale rozhodně nedělejte, protože obsahují toxin, který může vyvolat zažívací potíže, jako je nevolnost, zvracení a průjem. Totéž platí pro klíčky fazolí. Pokud si chcete klíčky z nich připravit, zkonzumujte si, zda se mohou konzumovat syrové (například fazole adzuki se běžně ke klíčkům používají).

Houby jsou výživnější po uvaření

Houby můžete jíst i syrové. Po tepelné úpravě ale lépe chutnají a navíc obsahují více živin, jako je draslík.

Zdroje info:

https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/vegetables-you-should-never-eat-raw/

https://www.kent.co.in/blog/6-food-items-that-you-should-never-eat-raw/

Foto: Unsplash