Syrovátkový protein je oblíbený, ale i užitečný
Kdysi bylo potřeba jíst tvaroh a syrovátka v neupraveném stavu. Dnes ovšem najdete syrovátku v proteinu nebo proteinových tyčinkách a jsou součástí mnoha koktejlů. Jsou situace, kdy byste syrovátku konzumovat měli, ale zbytečně byste ji do sebe tlačit neměli.
Co si představit pod “ syrovátkovým proteinem “
Jde o skupinu sedmi proteinů, které jsou v mléce. Některé jsou zastoupeny ve větší míře a jiných je zase málo.
- Beta-laktoglobulin
- Alfa-laktalbumin
- Glykomakropeptid
- Imunoglobulin
- Sérový albumin
- Laktoferin
- Laktoperoxidáza
- Lysozom
Pak se při výrobě sýra přidávají různé enzymy, které mléko srazí. Hlavní složka sýra je sýřenina, která je plná mléčného tuku. Jakmile odstraníte tuhou sýřeninu, dostanete syrovátkový protein. Syrovátka se ještě pasterizuje, aby se zabili nežádoucí bakterie a pak už se jen suší.
Výhody syrovátkového koktejlu
Budování svalstva
Pro tvorbu svalů jsou zapotřebí plnohodnotné bílkoviny. Syrovátkový nápoj disponuje specifickými aminokyselinami, které opravdu pomáhají při stavbě svalové hmoty.
Efektivnější hojení ran
Aminokyseliny podporují procesy při opravě kůže a tkání po operacích a nehodách.
Nabírání na váze
Pokud jsou tu tací, kteří potřebují nutně nabrat na váze, pak syrovátka je vaším nejlepším kamarádem. Ale také je výbornou možností pro extra výživu pro lidi s chronickým onemocněním. Je zdravá a plná živin.
Nevýhody syrovátky
Obsah kalorií
Protein ze syrovátky může obsahovat nedostatek tuku a sacharidů, ale to neznamená, že má i nedostatek kalorií.
Přidávaný cukr a přísady
Prakticky všechny koktejly mají v sobě přísady – dochucovače, sladidla, cukr. Pořád platí, že plnohodnotné bílkoviny bychom měli přijímat z pestré stravy, než z uměle dotvářené suroviny.
Kontaminanty
Potravinové doplňky nepodléhají lékařským nařízením jako potraviny a běžné léky. Proto se v doplňkových lécích nachází těžké kovy, které jsou pro naše těla toxická. Proto hledejte certifikace NSF nebo Informed Choice. Ty byly jako jediné testovány na čistotu.
Zažívací problémy
U některých citlivějších lidí může dojít k zácpě nebo naopak k průjmu a nevolnostem. Hlavně tedy, pokud berete velké množství syrovátek. Takže opatrně!
Zdroje: health.clevelandclinic.org, novinky.cz
Náhledové foto: Unsplash