Syrovátkový protein vs. rostlinné proteinové prášky

Protein

Bílkoviny jsou makroživinou, které naše tělo potřebuje ve velkém. Pokud nejste příznivci masa, pak pro vás může být obtížné dosáhnout na potřebnou dávku bílkovin denně. Také sportovci mohou mít zvýšenou potřebu po proteinech. A právě za tímto účelem užívají syrovátkový protein nebo proteinové prášky. Víte, jak se od sebe jednotlivé produkty liší a který je pro vás ten nejlepší?

Syrovátkový protein

Vyrábí ze z kravského nebo kozího mléka. Bylo prokázáno, že pomáhá budovat svalovou hmotu, podporuje zotavení po tréninku. Taktéž může pomoci při snižování tělesného tuku. Pokud se pro něj rozhodnete, můžete se těšit na více variant příchutí, rychlejší vstřebávání a větší množství leucinu na jednu porci. Jednotlivé produkty se ale mohou velmi lišit v množství bílkovin na jednu porci (některé značky obsahují více plniv a málo bílkovin). U citlivějších jedinců mohou vzniknout žaludeční potíže. V neposlední řadě je třeba uvést, že syrovátkový protein je nevhodný pro vegany.

Proteinový prášek

Foto: Freepik

Rostlinné proteinové prášky

Vyrábí se z rostlinných produktů, jako je sója, hrách, rýže, konopí, naklíčená semena a zrna. Někdy jsou jednotlivé druhy rostlinných prášků smíchány v jednom produktu. Důvodem, proč je lidé užívají, může být intolerance nebo alergie na laktózu, veganství či snaha žít ekologicky. Hlavní výhodou je větší množství antioxidantů a vlákniny a méně zažívacích potíží při užívání rostlinného proteinu. Nevýhodou je to, že obsahuje méně bílkovin. Pohlídejte si, aby vámi zvolený proteinový prášek obsahoval minimálně 25 g bílkovin na jednu porci. Zároveň by měl obsahovat co nejméně přidaných cukrů a jiných přísad.

Syrovátkový vs. rostlinný protein

Který nakonec vyberete, závisí na vašich preferencích. Jedna studie zkoumala účinky užívání sójového a syrovátkového proteinového prášku v souvislosti s budováním svalové hmoty. Syrovátkový protein zvýšil syntézu svalových proteinů (větší nárůst svalové hmoty) o něco více, než ten sójový. Nicméně sójový protein měl za následek menší oxidační stres. Výsledkem zkoumání je ale to, že s pomocí obou druhů proteinů je možné budovat svalovou hmotu.

Zdroje info:

https://www.mindbodygreen.com/articles/whey-vs-plant-protein

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537849/

Foto: Freepik