Tangelo: zdeformovaný jamajský pomeranč je plný antioxidantů

Tangelo

Pokud vyrážíte na dovolenou do vzdálených krajin, získáváte skvělou možnost ochutnat tamější kuchyni. Rozhodně byste neměli vynechávat ani specifické druhy ovoce a zeleniny. Tangelo je ovoce, které svým vzhledem připomíná zdeformovaný pomeranč. Nemá pravidelný tvar. Jedná se o křížence mandarinky, pomeranče a grapefruitu. Stejně jako tyto druhy citrusů je i dužina tangela rozdělená na jednotlivé segmenty. Jedná se o sladké ovoce s jemnou kyselostí. Jíst ji můžete stejnými způsoby, jako jiné citrusy – jen tak nebo v ovocných salátech či dezertech.

Tangelo čili Ugli

Toto ovoce můžete najít též pod označením „Ugli“. Je to z anglického slova „ugly“, což je ošklivý. Takto se tangelo označuje, protože nemá pravidelný tvar. Jeho slupka je tenčí než ta u mandarinky či pomeranče, takže se snadněji loupe. Sezóna u tohoto ovoce začíná na podzim a v zimě (podobně jako u jiných citrusů). Narazit na tangelo v českých obchodech není příliš obvyklé, nicméně si můžete koupit produkty z něj vyrobené: šťávy, dezerty, marmelády, ovocné kůže aj.

Tangelo
Foto: Pixabay

Ovoce plné prospěšných látek

Protože se jedná o jeden z citrusů, nelze jinak, než zmínit vysoký obsah vitamínu C na prvním místě. Kromě toho je ale zdrojem kyseliny listové. V malých množstvích obsahuje také minerální látky, jako je vápník, hořčík, fosfor, měď a železo. Tangelo má významné množství draslíku. Poslouží i jako zdroj kyseliny pantotenové, thiaminu, niacinu a riboflavinu. Vzhledem k nízkému množství kalorií a vysokému obsahu vlákniny je vhodný i pro osoby, které se snaží hubnout. Nezapomeňme ani na velké množství antioxidantů, které mohou zabránit vzniku nejrůznějších onemocnění, včetně rakoviny.

Tangelo a zdravotní účinky

Vzhledm k takovému nutričnímu obsahu není s podivem, že ovoce má tolik příznivých účinků na lidský organismus. Zde je jejich krátký výčet:

  • Hubnutí: nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny je přesně to, co při hubnutí potřebujete. To všechno je v ovoci obsaženo. Navíc je tvořeno z velké části vodou, takže přispívá i k hydrataci organismu. Vláknina je důležitá z několika důvodů: udržuje pocit sytosti, napomáhá činnosti trávicí soustavy a zabraňuje přejídání.
  • Podpora imunitního systému: jedno ovoce pokryje vaši denní potřebu vitamínu C. Ten může pomoci stimulovat tvorbu bílých krevních krvinek, což jak známo úzce souvisí se zdravým imunitním systémem.
  • Kardiovaskulární zdraví: tangelo obsahuje velké množství draslíku, což je minerál, který je extrémně důležitý pro zdraví našeho srdce. Chrání nás před vysokým krevním tlakem. Dostatečné množství vlákniny může pomoci odstranit cholesterol z tepen a krevních cév, což snižuje riziko aterosklerózy.

Zdroje info:

https://dietetycy.org.pl/10-najmniej-znanych-owocow/

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/tangelo

 Foto: Pixabay